V Olomouci začala Divadelní Flora

Olomouc - V Olomouci začal největší moravský divadelní festival. Jedenáctý ročník Divadelní Flory zahájilo nejuznávanější alternativní polské divadlo. Na čtyřech scénách uvidí lidé desítky představení. Festival, na který se sjeli umělci z jedenácti zemí světa, potrvá do desátého května.

Tři desítky divadelních představení a dalších deset koncertů a filmových projekcí jsou letos připraveny pro návštěvníky Divadelní Flory Olomouc. Během deseti dnů se na několika scénách představí například umělci z Polska, Rakouska, Francie, Ruska či Koreje. „Jedním z vrcholů by mohlo být představení Ferdydurke, které se koná na jevišti Moravského divadla za oponou. S tímto titulem přijíždí do Olomouce Kompania Teatr z Lublinu a Teatr Provisorium, což je špička současného polského alternativního divadla,” říká Petr Nerušil, ředitel Divadelní Flory.

Představení Ferdydurke otevřelo letošní festival, ale zahájí ho až středční kmenová operní inscenace Guiseppa Verdiho Attila. Z domácí produkce se pak mohou diváci těšit například na Dejvické divadlo, ostravské Národní divadlo moravskoslezské či Divadlo Petra Bezruče.

„Když skončí jeden ročník, hned se připravuje následující. Nejtěžší je vybrat vhodná představení a skloubit to s tím, aby parametry jednotlivých představní vyhovovaly i prostorám v Olomouci,” poznamenává Pavla Bergmanová, mluvčí Moravského divadla Olomouc. Ředitel Divadelní Flory Nerušil dodává: „Flora bude probíhat nejen v pořadatelském Moravském divadle, ale také na jevišti Divadla hudby, v šapitó v Tereziánské zbrojnici a v Konviktu, tedy v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého.

Loni se přišlo podívat na představení divadelní Flory na devět tisíc diváků. Letos očekávají organizátoři ještě vyšší návštěvnost.