Desná má první dobíjecí stanici pro elektromobily v zemi

Desná - Nejezdí na benzín ani naftu, ale na baterii. Pro elektromobily postavili v Desné první nabíjecí stanici pro tato auta. Radnice tím chce podpořit ekologické způsoby dopravy. Stanici ocení i postižení s elektrickým vozíkem, právě těm taková zařízení chybí nejvíc.

Vytvořili jsme třeba petici i o omezení kamionové dopravy. Protože se nám tu jinak exhalace množí, tak hledáme, jak by se to dalo vyřešit,” říká Marek Pieter (SOS), starosta Desné, která leží v údolí a má se smogem časté problémy. Jednou z variant jsou u nás zatím nepříliš rozšířené elektromobily. V Desné je chtějí podpořit tím, že pro ně zřídili veřejnou nabíjecí stanici - první v republice. Aktivuje se pomocí mobilu, náklady hradí radnice.

Službu vítají i vozíčkáři. Právě těm dobíjecí centra ve městech velmi chybí. S vozíkem můžou jen tam, kam jim vydrží baterie. „Pokud mám v plánu nějakou delší trasu, tak musím jet tudy, kde mám přátele, kteří mi umožní nabíjení,” popisuje dosavadní obtíže vozíčkář Milan Hlubůček.

Své o tom ví i majitel elektromobilu Miroslav Svoboda z Rumburku. Lidí, kteří mu nedovolili si u nich nechat nabít auto, je hodně. Nejvíc se báli toho, že je nabíjení elektromobilu drahé. „Ty lidi vůbec nevěří tomu, že to sežere 20- 25 Kč proudu, třeba když je noční proud.” Přitom podle Jaromíra Vegra z občanského sdružení Elektromobily se dá elektromobil nabít během půl hodiny a následně ujede třeba 100 kilometrů.

Kilometr jízdy elektromobilem přijde na 20 haléřů. Přesto jsou u nás jen dvě desítky těchto aut. V zahraničí - především v Rakousku Švýcarsku nebo Francii, přitom nejsou ničím výjimečným. U nás je ale problém elektromobily vůbec přihlásit. „Když to naši úředníci viděli, tak se lekli a řekli, že to nepřihlásí, protože tento elektromobil je tady první,” vzpomíná Petr Dvořák z Českého klubu elektromobilistů

Starosta Desné doufá, že jejich stanice nezůstane první a zároveň poslední v České republice. Do projektu Klubu elektromobilistů se ale zatím nikdo jiný nepřihlásil. Náklady na pořízení dobíjecí stanice nejsou nijak závratné, podle starosty nepřesáhnou 50 tisíc korun.

Jana Pavlíčková