V Karlovarském kraji má být lepší přeshraniční spolupráce lékařů

Karlovy Vary - Karlovarský kraj se jako první v České republice zapojil do mezinárodního projektu, který by měl zjednodušit a zlepšit poskytování přeshraniční zdravotní péče. Podle odborníků je současný systém příliš komplikovaný. Někteří lékaři proto raději vybírají platby v hotovosti.

Pokud si například německý lyžař zlomí nohu na Božím Daru, z obav, že by si musel sám platit léčení, raději prosí záchranáře, aby ho převezli na hranice. Podobných případů pamatuje náčelník horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad desítky. „To překládání je pro pacienta vždycky špatné, mimo to nejde časově sladit příjezd sanitek. Pacient tak čeká třeba 20 minut.”

Podobné případy se odehrávají i na opačné straně hranice, přestože podle mezinárodních úmluv pojišťovny nutná ošetření hradí. Podle europoslance Milana Cabrnocha je ale v praxi systém tak administrativně složitý, že ho lékaři neakceptují a raději požadují platbu v hotovosti.

V budoucnu by se proto měli pomocí počítačů propojit nemocnice a zdravotní pojišťovny. Lékaři budou vědět, jestli pojišťovna léčení zraněného cizince zaplatí a zároveň uvidí i jeho elektronickou zdravotní kartu. „Lékař se může se souhlasem pacienta dostat k jeho zdravotním údajům a tím pádem léčit efektivněji,” vysvětluje výkonný ředitel IZIP Tomáš Mládek. „V zahraničí by měl pacient dostat prostřednictvím internetu také informace o dané nemocnici, a to v rodném jazyce,” dodává zástupce německé pojištovny Hans Willi Shenhen.

Zástupci nemocnic doufají, že díky novému systému začnou cizinci více využívat služeb českých zdravotnických zařízení a ty tak vydělají více peněz. Podle Milana Cabrnocha by se do projektu mohla zapojit většina států Evropské unie už do roku 2009.