Kontroloři našli v brněnské tržnici padělatelskou dílnu

Brno - Kontroloři v brněnské tržnici v Olomoucké ulici si mohou na své konto připsat velký úspěch - odhalili padělatelskou dílnu. Zároveň při kontrole, která trvá od pátku, zabavili zboží v hodnotě přes 100 milionů korun. Odhalení padělatelské dílny se na jižní Moravě v několika posledních letech vůbec nepodařilo. Akce by měla skončit dnes večer.

Cizinecká policie zadržela v pátek pět lidí, po jednom z nich pátrala celostátně, další nebyli schopni prokázat svou totožnost nebo mařili výkon úředního rozhodnutí. Kontroloři navíc odhalili špatné hygienické podmínky v části tržnice, kde se prodávají potraviny. Proto příští týden zavolají hygieniky a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Kontroloři byli v tržnici, která je nyní hermeticky uzavřena, i přes noc. Do pátečního večera prohlíželi stánky, které jejich majitelé dobrovolně otevřeli. Bylo to zhruba 60 procent prodejců. Po 21:00 ale musela policie začít zámky od stánků odrážet. Většina z nich byla plná padělků, přesnou hodnotu zabaveného zboží zatím nelze odhadnout.

V Olomoucké ulici jsou dvě tržnice se stovkami stánků, které slouží jako velkosklady. Nenakupuje v nich veřejnost, ale přímo vietnamští prodejci, kteří zbožím zásobují své stánky v republice. Napodobeniny se v nich vyskytují pravidelně. Mezi nejčastěji zabavené zboží patří obuv, textil a galanterie s falešnými logy známých značek. Novinkou jsou padělané motorové pily značky Husqvarna, sekačky na trávu a elektrická kladiva.