Nájemníkům ani obchodníkům se parkovací zóny nelíbí - stěhují se kvůli nim

Praha - Se zavedením parkovacích zón v některých městských částech se obyvatelé Prahy ještě zcela nesmířili. Lidé nechtějí bydlet v místech s parkovacími zónami, neboť bez trvalého bydliště zde nemohou svůj vůz nechat, stěhují se i obchody. Následkem "vlny stěhování" jsou ztráty pro majitele domů. Někteří z nich se chtějí - v případě, že se situace nezmění - s městem Praha i soudit. Systém zón zavedla Praha 1, 2, 3 a 7, některé další části o jeho zavedení ještě uvažují.

„Zákazníci si k nám přijeli pro zboží, a než jsme vyplnili papíry a vyšli ven se zbožím, už jsme viděli jen auto odtahové služby,“ uvádí důvod svého odstěhování například Miroslav Dolejší, který řídí pražskou pobočku prodejny s vybavováním interiérů.

Také nájemníci, kteří auto potřebují, se stěhují do oblastí, kde žádné omezení neplatí. Girolamo Giormani z Hnutí na obranu majitelů realit tvrdí, že je to diskriminace. „Nemyslím si, že je to tak,“ oponuje mu Libor Šíma z pražského magistrátu, „je to přesný postup podle zákona, protože v současné době má na rezidenční kartu nárok skutečně jenom osoba s trvalým pobytem.“

Modré, zelené a oranžové zóny

Majitelé si podle něho mohou pro své nájemníky karty klidně koupit. Jedna ovšem stojí minimálně 12 tisíc korun, zatímco Pražan s trvalým pobytem za ni zaplatí sedm set. Od začátku července jsou novinkou tzv. pečovatelské karty. Řemeslníci a podnikatelé si za 400 korun mohou koupit 10hodinovou parkovací kartu, která jim umožní parkovat v modrých zónách. Ty jsou jinak vyhrazeny jen pro řidiče s trvalým pobytem v dané městské části. Musí ale prokázat, že jejich příbuzní potřebují péči.

Jinak také mohou jezdit parkovat do míst se zónami na placená stání - to jsou takzvané oranžové a zelené zóny (liší se délkou doby stání), kde si na několik hodin může každý parkování zaplatit, pokud je místo.

Proti parkovacímu systému jsou někteří poslanci ČSSD i ODS

Kvůli parkovacím zónám se už obrátili na soud sociální demokraté. Jejich zavedení je podle nich nesystémové, kontraproduktivní, navíc není v souladu s veřejným zájmem. Majitelé domů teď čekají, jak soud rozhodne. V případě, že stížnosti nevyhoví, plánují žaloby.

Zrušit systém zón by ale nechtěla jen opozice. Také části poslanců ODS vadí, že na něj doplácejí lidé, kteří sice v určité městské části Prahy žijí nebo pracují, ale nemají tam trvalé bydliště nebo sídlo firmy. Chtějí prosadit novelu zákona, která by umožňovala, aby si kartu koupil kdokoli za jednotnou cenu. Pražský magistrát ale s novelou nesouhlasí.

Přeplněné parkoviště
Zdroj: ČT24