Spory kolem splavnosti horního toku Vltavy

Šumava - Na Šumavě se znovu vedou spory o splavnění horního toku Vltavy. Kompromis místních podnikatelů, starostů i správců Národního parku se nelíbí nevládním ekologickým organizacím. Ti požadují minimální výšku hladiny 75 centimetrů, majitelé půjčoven lodí a kempu by zase nechtěli žádný limit.

Správa Šumavského národního parku a místní starostové se pro letošek dohodli na kompromisu. „Omezení výškou hladiny zatím pořád zůstává na 42 centimetrech, národní park teď zkoumá stanoviska obcí,” říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Radovan Holub.

Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska ale oponuje: „Tato výška hladiny je velmi malá, bude poškozeno jak rostlinstvo, tak živočichové v Teplé Vltavě, 55 centimetrů by také bylo málo. Studie stanoví výšku 75 centimetrů – pak teprve by Vltava mohla žít dál.”

Až do roku 2004 splavnost horní Vltavy správa parku příliš neregulovala. V suchém létě před necelými třemi roky ale splouvání řeky zastavila a výsledkem byl mimořádně ostrý spor, do kterého se zapojili i politici. Aktivisté teď chtějí, aby zakročila Evropská komise. „Jak Děti země, tak Český svaz ochránců přírody a Okrašlovací spolek Zdíkovska píší opět stížnost do Bruselu,” dodává Dagmar Kjučuková.

Majitelé půjčoven lodí a správci kempů říkají, že i přes sníženou minimální výšku hladiny mohou garantovat splavnost horního toku Vltavy jen do začátku prázdnin. Pak už podle nich vše záleží jen na počasí.