Přípravu paralympiků nic neohrozí

České Budějovice - Postižení sportovci v Jihočeském kraji o střechu nad hlavou nepřijdou a příprava paralympiků pokračuje bez omezení. Solidarita, kterou vyvolala reportáž České televize o existenčních potížích jediného sportovního centra pro vozíčkáře v kraji, přinesla dobrou zprávu: správcům chyběly peníze na zaplacení faktur za energie i na dostavbu tělocvičny, nyní k nim však již míří první příspěvky.

V tělocvičně dále posilují postižení sportovci, na strojích trénují evropští i světoví mistři. Žádné omezení provozu tady správci nechystají, krizový scénář zrušili. Ředitel centra Jiří Smékal si oddechl, cesta k příznivému výsledku byla trnitá. První finanční injekce do centra míří z magistrátu. Radnice uvolnila sto tisíc korun a hledá řešení, jak by mohla zabránit dalším ekonomickým problémům centra. Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS) uvedl, že centru pomohou správně zúřadovat žádosti na grantová opatření. Také krajští úředníci teď přepočítávají rezervy. Příspěvek pošlou, zatím však nedokázali upřesnit kolik a kdy. Jak potvrdil hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS), s pomocí kraje může centrum nadále počítat. Taková slova ředitele centra Smékala těší, přicházejí v pravou chvíli.

Oslovení sportovci věřili, že provoz centra jeho správci neomezí a že jim okolí pomůže. Nedokázali si vůbec představit, že by přišli o takové zázemí. Bylo by to podle nich velmi nemilé. Že mají potíže, oznámili provozovatelé centra minulý týden, neměli 40 tisíc korun na úhradu faktur za energie. Peníze poslali na splacení úvěru, který na dostavbu moderní tělocvičny mají.

Přípravu paralympiků v centru teď už nic neohrozí, budou zde cvičit do konce srpna a potom se přesunou do Pekingu.