Infekci ze západu přinesl tiplík

Hůrky / Františkovy Lázně - Až do půlky září probíhá nařízená vakcinace ovcí, koz a skotu proti takzvané katarální horečce. Nebezpečnou nemoc roznáší bodavý hmyz a všechny země Evropské unie již přijaly zvláštní veterinární opatření. Nový výskyt nemoci v Česku, od loňského listopadu už třetí v pořadí, svědčí o tom, že nebezpečí šíření nákazy je reálné. Nebezpečí se objevilo opět na Chebsku.

Nositelem viru katarální horečky ovcí je tentokrát mladý býček z pastvin v Hůrkách poblíž Františkových Lázní. Předpokládá se, že jeho krev infikoval tiplík roduCulicoides, který se sem dostal z některé západoevropské země. Jeho migrační schopnost s mezipřistáním, sáním a infikováním krve zvířat je značná, první příznaky katarální horečky se objevily u ovcí na čtyřech farmách v Holandsku již v roce 2006. Pro chovatele v Hůrkách platí zákaz přemisťování zvířat, tedy i prodeje jatečních kusů a musí zaplatit vyšetření celého stáda. Ředitelka Státní veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková uvedla, že všechna nařízení odvolají, pokud bude býček poražen a ostatní zvířata budou zdravá.

První nouzovou a nařízenou vakcinaci platí ve všech členských státech Evropská unie. V Česku jí projde na jeden a půl miliónu zvířat a bude stát 155 miliónů korun. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben doplnil, že katarální horečka ovcí nezpůsobuje největší ztráty na úhynech, ale především ztráty nepřímé: plemenice těžko zabřeznou a zvířatům to samozřejmě způsobuje i velké utrpení.

Na další vakcinace, které budou probíhat ještě po dobu tří let každého půl roku, přispěje stát polovinu, zbytek budou muset zaplatit chovatelé.