„Převrat“ na radnici ve Dvoře Králové

Dvůr Králové - K "palácovému převratu" došlo při zasedání zastupitelstva ve Dvoře Králové. Výsledem bylo odvolání starosty Daniela Lukeše, místostarosty Jana Béma i části rady z řad místní ODS.

Mělo to být celkem běžné zastupitelstvo, kde se pouze doplní místo druhého chybějícího místostarosty. Průběh jednání byl ale jiný. Zastupitel Jiří Rain hned na začátku navrhl odvolat vedení města. „Tím hlavním důvodem je neexistence koalice v tomto městě. Koalice se rozpadla,“ zdůvodnil svůj návrh zastupitel Jiří Rain.  

Už chvíli po zahájení rady lidé z ODS balili věci a opouštěli místa v popředí. „Loučím se se všemi a přeji lepší zítřky,“ prohlásil trochu pateticky odvolaný místostarosta Jan Bém.  

Odvolané vedení za rozhodnutím zastupitelů vidí hlavně pomstu za to, že se v červnu nepostavilo za tehdejšího místostarostu Petra Mrázka. Ten musel skončit poté, co ho soud potrestal za nehodu v opilosti. „Příčiny našeho odvolání jsou jasné,“ tvrdil po jednání odvolaný starosta Daniel Lukeš. „To vůbec není žádná pomsta. Myslím si, že ta spolupráce nefungovala již delší dobu a rozpory se prohlubovaly,“ oponoval zastupitel Petr Mrázek.

Občanské demokraty navíc opustili dva zastupitelé. Jeden z nich, Ivan Bartoš, kandidoval na starostu. Ke zvolení mu chyběl hlas. Své chování nevysvětlil. „Ta věc je interní záležitostí ODS a já se k tomu nechci vyjadřovat,“ odmítl uvést podrobnosti Ivan Bartoš. „Tady jde o osobní zášť, osobní zájmy,“ tvrdil Jan Bém.  

Město zatím povede nový místostarosta Pavel Kraus z Volby pro město. „Svoláme v nejbližší době schůzku a budeme chtít sestavit širokou koalici,“ naznačil příští kroky Pavel Kraus. Nově zvolený místostarosta Pavel Kraus by byl rád, kdyby se zastupitelé sešli do 14 dnů a zvolili také starostu.