Jihočeští starostové hledají způsob likvidace obřích skládek

Českobudějovicko - Komu připadne úděl zlikvidovat skládky na jihu Čech, které tam zanechaly už neexistující firmy, je otázka, na kterou hledají odpověď města i kraje. Podle českých zákonů za ně téměř nikdo nemá zodpovědnost a dovozci se k nim nehlásí. Úředníci, kteří navážení odpadu povolili, doufají, že likvidaci snad pomůže zaplatit Evropská unie.

Obří skládka v Hůrách na Českobudějovicku, tisíce tun starých pneumatik v Českých Velenicích - obě skládky mají jedno společné. Odpad legálně dovezly firmy, které získaly povolení na jeho recyklaci. K té ve finále nedošlo a společnosti prakticky neexistují. Kdo zaplatí miliony za likvidaci toho, co po nich zůstalo, zatím nikdo netuší.

Starostka Hůr Magdalena Kubínová sdělila, že obec na likvidaci peníze nemá. Nejčastěji se představitelé obcí nebo nevládní organizace obrací na kraj. Josef Uváčik ze sdružení Zvony 2008 se nechal slyšet, že povolení, která se vydávala, byla často vydána doslova bezhlavě. Radní Jihočeského kraje Jiří Netík (KDU-ČSL) však namítá, že pokud to legislativa dovolila, musel úřad patřičná povolení vydat.

Podle oslovených právníků odpovídá za případnou skládku vlastník, potom majitel pozemku, obec a kraj. Ten by měl navíc disponovat penězi ze zvláštního účtu, na který firmy povinně přispívají, jak informoval právník David Řezníček. „Tato zařízení nebyla povolena jako skládky, což znamená, že nebyla povinnost zřizovat takové účty,“ konstatovala Hana Pacáková z Jihočeského krajského úřadu.