Ochranáři odmítají povolit další sjezdovky

Jizerské hory - Správa CHKO Jizerské hory přestala posuzovat žádosti na rozšíření lyžařských areálů. Ochranáři to zdůvodňují chybějícím rozvojovým dokumentem pro celé Jizerské hory. Studii ale nemá kdo zpracovat. Obcím se to nelíbí.

Žádostí o rozšíření sjezdovek nebo výstavbu nových lyžařských areálů eviduje Správa CHKO desítky. Odmítá je ale posoudit. Podle ochranářů se nejdřív musí zpracovat takzvaný generel cestovního ruchu pro celé Jizerské hory. „Tak aby to využívání bylo koncepční, aby to nebylo ad hoc rozhodování o každé jednotlivé akci, které nebudou provázány a které nebudou mít nějakou jasnou souvislost,“ požaduje vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek.

V tom Správu CHKO podporují i nejrůznější ekologické organizace. Některé projekty lyžařských areálů považují za megalomanské. „V první řadě by se mělo zmapovat, co vlastně potřebují. Do dneška se nikdo nevěnoval tomu, aby stanovil nějaké limity cestovního ruchu,“ přidává se ke kritice Aleš Kočí z Jizersko-ještědského horského spolku v Liberci

Argumenty ochranářů ale starostové odmítají. Starosta Lučan nad Nisou Ladislav Pivrnec (ODS) říká: „Je z toho cítit obava, že když povolí jednu, budou muset povolit i další. Já ty obavy chápu, ale my budeme samozřejmě usilovat o to, aby se nám to podařilo.“

Požadovaný generel cestovního ruchu může navíc podle obcí zmařit i řadu dalších plánů. „Cestovní ruch je tak široký pojem, že se defacto mohou zastavit veškeré změny územních plánů, a to třeba s kaldným úmyslem - třeba přestavba nevyužívaných továrních komplexů na penziony nebo hotely,“ obává se starosta Desné Marek Pieter (Strana pro otevřenou společnost).

Dokument má podle ochranářů zpracovat Krajský úřad. Ten to ale odmítá s tím, že to nespadá do jeho činnosti. Jiří Hušek to ovšem vyvrací. Například Moravskoslezský a Olomoucký kraj takovéto generely pro Jeseníky a Beskydy zpracovaly. Ochranáři tlaku obcí zatím nechtějí ustoupit. Plány na nové sjezdovky se tak podle starostů posunou minimálně o několik let.