Sklárny na Liberecku kritizují zdejší sklářské školy

Liberecko - Velké sklárny kritizují odborné školy v Libereckém kraji. V regionu jsou tři sklářské školy, jejich absolventi ale do podniků nenastupují. Firmy si tak často musí skláře vyučit samy.

Foukač, kulič, brusič jsou nejčastěji požadované profese ve sklárnách. Inzeráty podávají firmy kde se dá, i v zahraničí. V Libereckém kraji přitom fungují hned tři sklářské školy. Podle některých majitelů skláren ale jako by nebyly. „Ani já, ani mí kolegové za posledních 10 let nepřijali jediného absolventa sklářské školy, ale ani vyučeného,” stěžuje si majitel sklárny v Harrachově František Novosad.

Absolventi škol nejsou podle majitelů skláren pořádně připraveni na výrobu a často odcházejí do jiných oborů. Skláře si tak firmy často vychovávají samy na vlastní náklady. „Školy se až příliš specializují, řekl bych, na uměleckou stránku výuky. Příliš teorie, málo praxe,” pokračuje Novosad.

Sklářské školy se brání a označují stížnosti skláren za nesmyslné. Na kameru ale nikdo z ředitelů zatím nechce mluvit. Kraj se škol zastává. Podle hejtmana Petra Skokana nabízejí studium v oboru, který je ojedinělý nejen v celé ČR, ale i v rámci Evropské unie.Názor podnikatelů, že by se jedno sklářské učiliště mohlo zrušit, proto kraj odmítá. přiznává ale, že náklady na jejich udržení jsou vysoké. Zatímco běžná škola potřebuje ročně čtyři a půl milionů korun, sklářská je mnohem dražší. „Náklady na školu v Novém Boru, kde jsou dvě pece, jsou osmnáct milionů korun,” říká člen Rady Libereckého kraje, který se zabývá školstvím Petr Doležal.

Finanční situaci sklářských škol chce kraj vyřešit právě jejich výjimečností. České sklo má ve světě stále ještě zvuk. „Pokusit se získat studenty ze zahraničí, protože oni si to rádi zaplatí,” dodává Doležal.

Stížnosti skláren přesto nechce kraj brát na lehkou váhu. Chystá proto společné setkání, které by mělo školní výuku víc přiblížit praxi.