V Jeseníkách se opět rozjíždějí vleky, ode dneška v areálu Branná

Jeseníky - Sněhová nadílka potěšila lyžaře a provozovatele skiareálů v Jeseníkách. Po týdnech čekání se tu opět rozjely vleky a ve všech střediscích, kde mají k dispozici umělé zasněžování, jedou sněhová děla naplno. Na horách napadlo za poslední dva dny více jak 10 centimetrů sněhu. Na sjezdovkách se ale drží špatně, fouká totiž silný nárazový vítr. O víkendu by se přesto měly rozjet vleky ve všech jesenických střediscích.

Patnáct centimetrů čerstvého sněhu, které napadly v posledních 24 hodinách, potěšilo provozovatele vleků v celých Jeseníkách. Protože to ale není dostatečná pokrývka pro všechna střediska, lyžuje se zatím jen ve skiareálu Branná.

„Každý den jsme čekali a vyhlíželi sníh. Včera už jsme se tu byli podívat, sněžili. Takže po včerejší procházce jsme se konečně dočkali a jdeme lyžovat,” pochvaluje si sněžení jeden z návštěvníků střediska, který zde tráví dovolenou. Lyžaři se shodují na tom, že se jim na čerstvém sněhu jezdí dobře.

„Sněží hustě, do toho fouká silný nárazový vítr, takže se dělají závěje. Všichni se snaží zasněžovat, připravují terén tak aby se dalo co nejdříve lyžovat,” hodnotil dnes situaci v Jeseníkách Pavel Řeha z Horské služby.

Ve střediscích, kde mají sněhová děla, jedou naplno. Na Červenohorském sedle a pod Pradědem ale technický sníh nemohou vyrábět. Letošní sezóna proto trvala zatím pouhé tři dny. Vlekaři tak s očekáváním plných sjezdovek doufají ve vytrvalejší a vydatnější sněžení. „Čekáme celou dobu na přírodní sníh, protože jsme na něm závislí. Zasněžování na sedle nemáme,” stěžuje si provozovatel Skiareálu Červenohorské Sedlo Zdeněk Lysák.

Provozovatelé Skiareálů lyžařům slibují, že udělají maximum, aby se o víkendu rozjelo co nejvíce vleků. Než ale lidé odjedou na lyže, měli by si ověřit, zda je jejich středisko v provozu.