Stavební uzávěra má ochránít obce v Českém ráji před silnicí R35

Východní Čechy - Stavební uzávěru vyhlásilo devět obcí v Českém ráji. Brání tak svá území před výstavbou rychlostní silnice R35. Ministerstvo dopravy ale namítá, že současná vozovka stále silnější dopravě kapacitně nestačí.

Český ráj si ničit nenecháme, vytrvale opakují tamní starostové. Odmítají, aby čtyřproudá silnice mezi Turnovem a Jičínem vedla napříč Český rájem. Nové silnici chtějí zabránit i stavebními uzávěrami, které už platí v devíti obcích. „Pro naše město by to znamenalo totální zkázu, nic by mu to nepřineslo, akorát spoustu hluku a exhalací. Veškerý turistický ruch, na který naše město sází, by zanikl,” obává se starosta Rovenska pod Troskami Pavel Koldovský.

Podle jedné z variant měly v Rovensku vyrůst dva vysoké dálniční mosty směřující dál na Ktovou. Podle starostky Ktové Marie Drašnarové by tím pádem došlo ke zbourání celé pravé poloviny obce.

Stavební uzávěry platí jen pro stavbu silnic a dálnic, jiné výstavby se nedotknou. Liberecký kraj, který má pro stát vybrat nejvhodnější trasování budoucí čtyřproudé silnice, zatím netuší, jak uzávěry plánovanou silnici ohrozí. „Protože podle nového stavebního zákona, který platí od 1. ledna, už termín stavební uzávěra neexistuje a zatím se ani neví, jakým způsobem na to bude stát reagovat,” vysvětluje tiskový mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Ministerstvo dopravy jako investor tvrdí, že jednání o tom, kudy nová R35 povede, začnou teď od začátku. Takzvanou severní variantu, kterou kraj vybral jako nejlepší, totiž ministerstvo životního prostředí zamítlo. „Dokumentace je na mnoha místech nepřesná a vliv na krajinný ráz je nedostatečně vyhodnocen. Výpočty jsou netransparentní,” zdůvodňuje Karolina Šůlová, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí.

Kraj teď musí zpracovat nový posudek, obce doufají, že se jim do něj podaří prosadit, aby silnice Český ráj obcházela z jihu přes Mnichovo Hradiště. Tuto variantu dlouhodobě podporují i ekologové.