Jižní Čechy: Vichřice paralyzovala dopravu

České Budějovice - S vážnými dopravními problémy se od dnešní půlnoci potýká v jižních Čechách většina cestujících i řidičů. Popadané stromy zde zablokovaly desítky silnic - z těch významějších například cestu z Nových Hradů do Stropnice nebo trasu mezi Rabšachem - a hraničním přechodem Halámky. Uzavřený je také hraniční přechod Strážný, v provozu je jen minimum železničních tratí.

Na hlavním nádraží v Českých Budějovicích čekaly už v brzkých ranních hodinách desítky cestujících. Někteří se zde ocitli cestou z nočních směn, jiní se obávají, zda se do práce dnes vůbec dostanou. Podobně na tom jsou i děti školou povinné. České dráhy by ale momentálně měly disponovat dostatkem náhradních autobusů.

„V noci jezdily pouze dvě trati – z Českých Budějovic do Písku a mezi Veselím a Táborem. Dálková doprava je v podstatě paralyzována po celé republice,“ popisuje ranní situaci pracovník ČD Jiří Kafka.

Situace by se podle železničářů měla začít zlepšovat po sedmé hodině ráno, většina cestujících by ale podle nich měla počítat s možným i delším zpožděním. Očekávají ale, že naprostá většina tratí by měla být připravená na tradiční nápor v pátek odpoledne.