Ústečtí zastupitelé zdražují jízdenky MHD – na sebe zapomněli

Ústí nad Labem - Lidé v Ústí nad Labem si budou muset od února připlatit za cestování městskou hromadnou dopravou. Cena jednorázových jízdenek se zvedne z deseti na čtrnáct korun. Dražší budou i měsíční a roční průkazky. Ovšem ústeckých zastupitelů se to dotknout nemá. Ti můžou podle přepravních podmínek jezdit dál na zlevněné jízdenky.

Polovic budou platit maminky s kočárky. Plné jízdné dárci krve. Ušetřeni zůstanou jen důchodci, invalidé a zastupitelé. Ti mají mít roční jízdenku skoro třikrát levnější než ostatní obyvatelé města, kteří nastalou situaci hodnotí velmi negativně. Podle Ústečanů se nelze ničemu divit ve státě, kde si poslanci vyplácejí nejrůznější náhrady, s pomocí kterých si zvyšují příjem o desetitisíce korun. Opoziční zastupitelé reagují tvrdě. Karel Nepraš (Strana zelených) říká: „Já si myslím, že to je především v kontrastu s rušením výhod pro rodiče a pro dárce krve.” Jaroslav Kubín (KSČM) plánovanou podobu zdražení označuje za nemravnost.

Ústečtí radní porovnávání s poslanci odmítají. Podle nich výhody pro zastupitele zůstaly zachovány omylem. „Takhle, řeknu, že se na to zapomnělo,” tvrdí náměstek ústeckého primátora Arno Fišera (ČSSD). Primátor Jan Kubata (ODS) se kaje: „Chyba. Naše chyba, moje chyba. Včera jsem rozhodl o její nápravě.”

Slevy pro zastupitele musí z nového ceníku jízdného okamžitě zmizet. S tím teď souhlasí všichni důležití muži na ústeckém magistrátě. Jen se nemohou shodnout, proč to neřekli hned: „Vždycky je potřeba pošťournout i politika, aby ten krok udělal a já jsem k němu připravený,” říká Arno Fišera. Primátor Jan Kubata dodává: „Nedotlačila nás k tomu opozice, bylo to pochybení vedení podniku a my jsme na to nepřišli.”

Opozice to vidí jinak a tvrdí: Kdybychom nekřičeli, jezdili by zastupitelé za třetinovou cenu dál.