Liberecko se rozroste o dvě obce

Liberecko - Liberecký okres se od nového roku rozroste o dvě obce Českolipska. Podle nové vyhlášky, která mění hranice okresů, se stanou součástí Liberecka Jablonné v Podještědí a Janovice v Podještědí. Místním ale změna přinese v začátku spíše starosti.

Jablonné v Podještědí a nedaleké Janovice mají celkem čtyři tisíce obyvatel. Všichni nyní žijí na Českolipsku. Od prvního ledna ale bude jejich bydlištěm Liberecko, a to aniž by se stěhovali. V platnost totiž vstoupí nová vyhláška, která mění hranice okresů. „Je to služba pro občany a to proto, aby měli zjednodušené dopravní spojení do jejich okresního města,” uvedla mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková. „Jablonné historicky pod Liberecko patřilo,” řekla starostka obce Vlasta Dozorcová.

Změna okresu ale přinese místním z počátku spíše starosti. Všichni dospělí si totiž budou muset vyměnit občanské průkazy. Mají na to čas do dubna. „Ze zákona by to mělo proběhnout do 14 dnů, ale po dohodě s ministerstvem je termín určen na jarní měsíce roku 2007,” vysvětlil mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych.

Podle slov starostky Jablonného se úředníci budou snažit pomoci hlavně starým lidem s pořizováním fotografií nebo s vyplňováním formulářů.

Do libereckého okresu nyní spadá 57 měst a obcí, ve kterých žije celkem 158 tisíc obyvatel. Od nového roku bude mít Liberecko už obcí 59.