Seznam dvou set nových přehrad vláda stáhla

Jižní Čechy - Vláda nebude rozhodovat o nových přehradách. Zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí stáhli plán, který obsahoval kontroverzní seznam dvou stovek nových přehrad. Proti tomuto plánu protestovali starostové více než padesáti měst i ekologičtí aktivisté.

Nová přehrada měla podle původních vodohospodářských plánů vzniknout třeba na Blanici u Krejčovic na Prachaticku, tedy ještě nad Husineckou přehradou. Poslanec a starosta Prachatic Jan Bauer si myslí, že tento region a tato oblast další nádrž nepotřebují. Jaroslava Brožová ze Sdružení Jihočeské matky považuje projekt za relikt socialistického plánování.

Další projekt počítal s úpravou toku řeky Nežárky v oblasti Valu. Místní podle starosty s tímto záměrem nesouhlasili. „Ten prostor pro zátopu zabírá obrovské území, převážně lesa,” vysvětluje starosta Valu Jan Průcha.

Oslovení zástupci ekologických organizací poukazují na to, že celkově návrh v kraji obsahuje 20 vodohospodářských projektů. O některých se podle nich místní obyvatelé ani nedozvěděli. Ekologům vadí především jejich možný negativní dopad na přírodu. „Jednalo by se o zásah do chráněných území, dodává Vladimír Molek ze sdružení CALLA.

Kraj dosud do svého územního plánu tyto záměry nezahrnul. Hejtman poslal dopis ministryni zemědělství. Požádal ji, aby stát zvážil případné kompenzace pro lidi žijící v lokalitách, kde projekty plánují. „O tomto se zatím v těch návrzích nemluvilo,” dodává hejtman Jan Zahradník.

Ministryně zemědělství plán s návrhem lokalit pro zhruba dvě stě nových přehrad stáhla z jednání vlády. Podle mluvčí Táni Králové ho předloží až po zásadním přepracování. „Z materiálu bude vyjmutý ten kritizovaný seznam lokalit, vhodných pro akumulaci vod.”

Podle technického ředitele vltavského povodí Václava Váči budou vodohospodáři strategii Ministerstva zemědělství respektovat. K dalšímu vývoji se nevyjádřili.