Středověký sklep ohrozil bezpečnost v Mělníku

Mělník - V Mělníku v létě objevili středověký sklep. Byl však v havarijním stavu a město mělo povinnost ho nějak zajistit. Dnes sklep zalili speciální hmotou, vedení města to považuje za nejlepší variantu. Někteří archeologové i zastupitelé města to nejen kritizují, ale považují i za hrozbu.

Středověký sklep se objevil v létě při havárii vodovodního potrubí, kdy se propadla část náměstí u radnice. Objevený prostor, velký tři a půl metru, měl ale narušenou statiku a  bylo třeba jej zabezpečit. Město se rozhodlo pro možnost zalít sklep popílkovou hmotou. Místostarosta Mělníka Jaromír Kovářík (ODS) prohlásil, že všichni odborníci, kteří do sklepa sestoupili, vyloučili všechny ostatní varianty a tuto jedinou vzali jako přípustnou."

Jenže archeologové i památkáři varují: jestli je pod sklepem nebo vedle něj další volný prostor, mohou se tíhou zálivky prolomit stěny a dojde k celkovému propadu. Jiří Dohnal z Oddělení památkové péče MÚ Mělník uvedl: „Potom by mohla být ohrožena statika radnice, neboť její základové pilíře se nacházejí v blízkosti tohoto nově objeveného prostoru.“ Mluvčí Archeologického ústavu AVČR Praha Jana Maříková-Kubková doplnila: „Je to riskantní, neznáme podloží ani nadloží inkriminovaného sklepa, neznáme tedy jeho statické vlastnosti a potom je to velice nebezpečné.“

Památkáři i někteří zastupitelé se přikláněli k provedení sond, které by podle nich mohly zodpovědět otázku dalšího možného prostoru. Místostarosta Kovářík nesouhlasí: „Podle odborníků zde nějaké práce nebo vrtání sond nepřichází v úvahu.“ Městský zastupitel Jiří Čermák (nez.) však nesouhlasí: „Existují možnosti nedestruktivního způsobu zkoumání podzemních prostor.“

Mělnické náměstí stále ještě není důkladně prozkoumané a odborníci říkají: nikdo neví, zda se časem nepropadne další část náměstí.