Chcete vidět betlém z Peru? Jeďte do Hvožďan

Tábor - Unikátní sbírka našich i zahraničních betlémů je k vidění ve Hvoźďanech u Bechyně. Paní Pokorná je tu ve svém rodinném domku vystavuje už po třinácté. Každý rok se přestavěná stodola promění ve výstavní síň. Otevřeno je denně. Betlémy tu obdivují stovky návštěvníků.

Papírové, keramické, dřevěné i cínové betlémy. K vidění jich tu je více než osm desítek. Největší měří tři metry a zdobí ho na tři sta figurek. Představuje zaniklá řemesla. „Je tady řetězář, který vyráběl jenom řetězy, kolíbkář kolíbky, postelář postele,“ popisuje autorka výstavy Jana Pokorná. „Ta výstava je každý rok něčím zajímavá, něčím překvapivá,“ pochvaluje si starosta Bechyně Jaroslav Matějka.

Vedle tradičních českých betlémů jsou tu k vidění i ty z Francie, Německa nebo Vatikánu. Od těch našich se příliš neliší. „Příběh narození Ježíška je na celém světě stejný, ale to provedení bývá jiné. Například tento peruánský betlém, kde místo oslíka a volka je lama,“ dokládá paní Pokorná.

Paní Pokorná se raduje z toho, že její snaha překročila hranice regionu. O betlémech se už ví daleko od Hvožďan. Návštěvníci sem jezdí i z ciziny. „Nejdál tady byli z Kanady, ale i z Německa, Rakouska,“ vypočítává Jana Pokorná. V obci tak vznikla tradice, bez které si tu čas adventu už nikdo nedokáže představit. „Je to tradice, která sem přiláká spoustu cizích lidí,“ říká starosta Matějka. „Když jsme začínali, tak těch betlémů moc nebylo. Teď jich je poměrně dost,“ dodává spoluzakladatel výstavy Richard Mlázovský.  

Tradiční výstava betlémů v hvožďanské stodůlce potrvá do 4. ledna 2009.