Lázeňská tradice se vrací do Prachatic

Prachatice - Mapa českých lázeňských měst se rozšíří. Na seznam lázní se totiž navrátí Prachatice se svým léčebným centrem svaté Markéty, které zde fungovalo do začátku druhé světové války. Nové rehabilitační středisko vznikne do roka a půl pod kopcem Libín a počítá se, že jej ročně navštíví 350 tisíc lidí. Rozhodnutím o výstavbě areálu končí dohady o budoucnosti zdevastovaných a rozpadajících se lázeňských budov.

Výstavbu léčebného centra svaté Markéty dělí investor do tří etap. Dohromady celé středisko přijde na 900 milionů, více než polovinu poskytnou banky. Práci tady najde 130 lidí. Podle ředitelky prachatického informačního centra Jaroslavy Vlčkové se navíc očekává, že lázeňství zvýší ve městě turistický ruch. Hlavní investor předpokládá, že první lázeňští hosté sem přijedou na podzim v roce 2010.

O obnovu lázeňské tradice usilují v Prachaticích již řadu let. První pokus proběhl před patnácti lety, vlastníci areálu ale nakonec skončili v konkurzu. Krach dalších projektů se snažila odvrátit radnice, rozpadající se domy i s pozemky před osmi lety koupila, od projektu na obnovu lázní odstoupil ale i pozdější americký investor. Pomohl až nový investor a evropské fondy.

Lázně v Prachaticích navazují na historickou tradici hydroterapie, sahající až do poloviny 18. století, léčil se zde například skladatel Otakar Ševčík, ve městě pobývala i šlechta z celé rakousko-uherské monarchie. Vlastní areál sv. Markéty byl vystavěn v roce 1906 a používán až do poloviny 20. století.