Ústečtí zastupitelé se postavili proti paroplynové elektrárně

Ústí nad Labem - Ústečtí zastupitelé dnes jednohlasně odmítli stavbu paroplynové elektrárny poblíž Ústí nad Labem. Své usnesení odůvodnili nedostkem informací, které má město k dispozici. Primátor Jan Kubata (ODS), který návrh předložil, tvrdí, že od letošního jara, kdy ČEZ záměr postavit elektrárnu oznámil, není schopen dodat o stavbě potřebné informace.

Zastupitelé dnes kritizovali elektrárenskou společnost za to, že jim prý není schopná přesně říci, jakou elektrárnu chce postavit ani jaké bude mít dopady na životní prostředí, a tím na zdraví místních obyvatel. V Kubatových očích postupuje slušný investor tak, že když v Ústí nad Labem koupí třeba tržnici, objedná se u vedení města, jemuž důkladně prezentuje své záměry. To prý elektrárenská společnost neudělala.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž na rozhodnutí reagoval vyjádřením, že postoje města firma vnímá. Příprava projektu, jakým je paroplynová elektrárna, podle něj trvá dlouhou dobu. Konkrétní projekt na elektrárnu o výkonu 250 megawattů bude mít údajně představenstvo ČEZ na konci března příštího roku. V něm bude i uvedeno, jaké bude mít elektrárna parametry.

Odmítnutí projektu není finální rozhodnutí 

Zastupitelé projekt společnosti úplně neodmítli. Primátorovi uložili, aby s firmou jednal dále a v únoru je informoval. Do usnesení prosadili ustanovení, že jejich případný souhlas by byl možný jen v případě, že i přes spuštění elektrárny, tedy nového zdroje znečištění, ČEZ zajistí celkové snížení zatížení města emisemi škodlivin. Požadují, aby elektrárna byla i zdrojem tepla a projekt včetně vedení elektřiny respektoval ráz krajiny.

Největším zdrojem škodlivin v Ústí nad Labem je v současné době teplárna Dalkia, která Ústečanům dodává teplo. Kříž dnes uvedl, že ČEZ v okolí města nemá žádný zdroj znečištění. Na otázku, zda je společnost připravena teplárnu koupit a zavřít, pouze uvedl, že budou jednat.

Město a ČEZ nejsou zajedno ani v otázce, zda společnost má platné stavební povolení. ČEZ tvrdí, že ano, některé posudky, které si radnice nechala vypracovat, ale říkají, že nikoli. Také poukazují na to, že staré povolení je na zařízení, které dnes nesplňuje požadavky na nejmodernější dostupné technologie. Kříž zopakoval, že pokud stavební povolení platné nebude, firma nejspíše přijde s projektem jiným a větším, tedy s elektrárnou o výkonu 440 megawattů. Tento postoj se mnohým zastupitelům nelíbí, třeba Květoslava Čelišová (KSČM) ho označila za výhrůžku a aroganci z pozice moci peněz.

Podle obyvatel Ústí nad Labem je ve městě komínů příliš.
Zdroj: ČT24