Bortící se památka ohrožuje lidi

Tábor - V Jindřichově Hradci ohrožuje lidi bortící se dům ze 17. století. Začal praskat a statička už musela kvůli jeho rozpadajícím se zdem nechat uzavřít frekventovanou silnici. Odklonit se musely linkové autobusy do Lomnice nad Lužnicí. A uzavírka teď dělá problémy i místním podnikatelům.

Omítka, střešní tašky i kusy cihel z komína padají na silnici, po níž denně projedou stovky aut. Před dvěma dny se dokonce pohnula stěna nad prasklým překladem. Na havarijní stav upozornil muž ze sousedního domu. „Strážníkům sdělil, že v ulici Mlýnské dochází k destrukci domu, který je dlouho neobývaný a hrozí jeho zřícení,“ říká zástupce velitele Městské policie Jindřichův Hradec Petr Brabec. „Kdyby to náhodou spadlo, tak by bylo zle,“ říká s obavou jeden z místních obyvatel. „Je to objekt ze 17. století, původně zájezdní hostinec s přilehlým napajedlem. Stavební úpravy tam nebyly žádné,“ říká místopředseda Jindřichova Hradce Alfred Němec.

Objekt se v restituci vrátil do soukromých rukou. Majitel se o něj ale příliš nezajímá. Teď hrozí, že budova spadne. Statička nechala uzavřít ulici, ve které dům stojí. „Má to vliv i na linkové autobusy, kdy dopravu z Lomnice nad Lužnicí musíme odklánět,“ informuje Alfred Němec.

Lidé, kteří v ulici bydlí, u svých domů nezaparkují. Uzavřená silnice dělá vrásky i místním provozovatelům obchodů. Zákazníků je podle nich mnohem méně. „Lidé ze značení nepoznají, že se sem dá částečně zajet nebo dojít, takže tržby jsou mizivé,“ uvádí majitelka obchodu Ilona Musialová. „Dům se musí zabezpečit, aby byl stabilní. Musí se oplotit a vlastní záchranné práce můžou trvat velmi dlouho,“ odhaduje Alfred Němec.  

Jak dlouho bude dům obepínat policejní páska, si nikdo netroufne odhadnout. Vše závisí na dalších jednáních mezi majitelem objektu a městem.