Liberec finišuje v přípravách na mistrovství světa v lyžování

Liberec - Mistrovství světa v lyžování začíná už za měsíc. Radnice kvůli němu přijme dokonce speciální vyhlášku. Organizátoři počítají s denní návštěvností kolem 50 tisíc lidí. Liberec tedy čeká dopravní kolaps. Během mistrovství bude platit v centru města zvláštní režim, jehož cílem je vytlačit dopravu a parkující auta.

Primátor Liberce Jiří Kittner (ODS) se nechal slyšet, že cílem těchto dopravních omezení není komplikovat lidem život. Městská policie se zaměří hlavně na centrum města. Z okrajových částí tam přesunula více než dvě desítky strážníků. Celkem tak bude každý den v ulicích 70 městských policistů. Mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková k tomu dodala, že v místech s větší koncentrací lidí by měl být vidět strážník.

Ještě tento měsíc přijme radnice mimořádnou vyhlášku, která bude platit v době pořádání šampionátu. Noční klid začne až od 23 hodin. Také bude vymezovat prostory pro neohlášené demonstrace, jak uvedl Jiří Kittner. V době konání mistrovství radnice zaplatí více za svoz odpadů, úklid centra a jiné služby. V rozpočtu na to má rezervu 20 milionů korun.

Reportáž a vstup Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Dopravní podnik zase přijde o 14denní tržbu. Autobusy a tramvaje totiž budou v Liberci jezdit zdarma. „Veškeré náklady budou 20 milionů korun, tři čtvrtiny připadají na speciální dopravu a zbylou čtvrtinu představují ušlé tržby,“ sdělil ředitel společnosti DPML Jiří Veselka. Organizační výbor dostal na pořadatelství světového šampionátu od Mezinárodní lyžařské federace 11 milionů švýcarských franků, tedy zhruba 190 milionů korun. Tyto peníze půjdou hlavně na bezpečnostní agentury a doprovodný program.