Ministerstvo obrany pomůže s rekonstrukcí válečného hřbitova

Písek - Radnici v Písku schází čtyři miliony na dokončení oprav válečného hřbitova. Jsou na něm pohřbení vojáci, kteří padli převážně v první světové válce. Chátrající hřbitov převzala radnice od armády. Uvnitř nechala opravit kříže a některé pomníky, na další úpravy zatím nemá peníze. O pomoc se teď obrátila na ministerstvo obrany.

Na hrobech vojáků stojí tři stovky bílých křížů, štěrkové cesty jsou zapadané listím, přes některé pomníky leží polámané větve. Takový je obrázek opravené spodní části hřbitova. „Město investovalo do vojenského hřbitova cca dva miliony korun. Mimo jiné jsme opravili kříže,“ říká místostarosta Písku Vojtěch Bubník. „Byli tam pochováváni vojáci všech možných národností. Ať už to byli vojáci čeští, rakouští, polští, byli tam pochováváni také zajatci,“ vysvětluje ředitel Prácheňského muzea Jiří Prášek.    

Další část areálu tvoří hřbitov pro cizince z druhé světové války. Tady byl hromadný hrob německých vojáků. „Místo skrývá také ostatky kolaborantů, kteří byli popraveni mimořádnými soudy v letech 1945-47,“ dodává Jiří Prášek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Radnice chce teď dokončit veškeré terénní úpravy, plánuje stavbu plotu a parkoviště.  Náklady vyčíslila na téměř čtyři miliony korun. „Budeme žádat o dotaci, protože si myslíme, že by se na rekonstrukci hřbitova měl podílet také stát,“ říká místostarosta Bubník. „V případě, že Písek požádá o další dotaci na dokončení opravy vojenského hřbitova, jsme připraveni to řešit,“ slibuje mluvčí Ministerstva obrany ČR Andrej Čírtek.    

Radnice válečný hřbitov převzala od armády před pěti lety. Od 60. let minulého století chátral a jen částečně ho udržovala místní posádka. Letos tady radnice plánuje jen dílčí úpravy. Pokud získá peníze od ministerstva obrany, dokončí opravu válečného hřbitova v příštím roce.