Nemocnice v Plané přijme první pacienty už za dva měsíce

Planá - Více než šest let uzavřená nemocnice v Plané na Tachovsku, jediné lůžkové zařízení ve velmi řídce osídleném okrese, se dnes znovu otevřela - zatím symbolicky dnem otevřených dveří. Od pondělí začne připravovat smlouvy s lékaři a se zdravotními pojišťovnami. První pacienty přijme zhruba za dva měsíce.

„Pro nás je důležité, s jakou nabídkou nemocnice v Plané přijde a zda tuto zdravotní péči dostatečně nezajišťují stávající zdravotnická zařízení,“ uvedl tiskový mluvčí největší tuzemské pojišťovny VZP. „Nemocnice na Tachovsku chyběla,“ domnívá se starosta Tachova Ladislav Macák. Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová proto dodala, že se bude snažit, aby tento fakt pojišťovny uznaly.   

Nový vlastník FFUS Praha, který zdravotnické zařízení převzal loni v lednu, vložil do úprav nejnovějšího pavilonu areálu přes 60 milionů korun. Nejdražší byla vzduchotechnika a modernizace sálů. Připraveno má 45 lůžek, čtyři velké a tři malé operační sály, od loňského července funguje vyvařovna jídel.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Nemocnice bude zatím provozovat jednodenní a estetickou chirurgii. V nové budově je zaměstnáno 20 lidí. O tom, kolik lékařů bude v trvalém pracovním poměru, se rozhodne příští týden. Řada lékařů bude nasmlouvaná na konkrétní operace. Nemocnice využije také 12 doktorů z tachovské polikliniky, kteří mají v přízemí už několik let ordinace.

Plánovaná oprava staré nemocnice, která by přišla také na desítky až stovky milionů korun, zřejmě letos nezačne. Její start bude záviset na jednání se spoluinvestory a krajem. Vedení nemocnice znovu potvrdilo to, že chce mít v Plané až 200 lůžek, a dostat se tak na kapacitu, kterou mělo zařízení před uzavřením. ČSSD, která nyní kraj vede, usilovala dlouhodobě o obnovu lůžkové péče na Tachovsku. Minulé vedení kraje, složené ze zástupců ODS, naopak otevření nemocnice nepodporovalo a zpochybňovalo její krach i kroky správce. Nemocnice se propadla do konkurzu v květnu 2004. FFUS koupila areál za 40 milionů korun.

„Otevření velmi vítáme. Naši občané už nebudou muset jezdit za chirurgickými zákroky do Plzně nebo do Stoda na Plzeňsku, kam to bylo moc daleko,“ řekli starostové příhraničních obcí Rozvadov a Přimda Jindřich Červený a Miloslav Kunt. Otevření nemocnice dlouhodobě prosazovalo vedení města Planá, které založilo sdružení obcí pro její podporu.