Z Nového Bydžova se stává zamořené město

Nový Bydžov - Radnice v Novém Bydžově se potýká s vážným problémem. Zjistila, že podzemní vody v části města zamořily látky z odmašťovacích chemikálií. U člověka mohou vyvolat rakovinu. Zdrojem znečištění vody je stará ekologická zátěž v areálu bývalé továrny Kovoplast. Odborníci ve vodě zjistili zvýšené množství trichloretylenu a tetrachloretylenu.

V jednom z domů v Novém Bydžově v těsném sousedství bývalého podniku Kovoplast zemřel muž na rakovinu. Jeho příbuzný nechal prozkoumat vodu ze studny. Odborníci zjistili zvýšené množství trichloretylenu a tetrachloretylenu. Jak uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová, tyto látky postihují centrální nervový systém a jsou zařazeny jako potencionální lidské karcinogeny.

Radnice už nechala zpracovat studii o znečištění podzemních vod v severovýchodní části města. Občany v okolí před nebezpečnou vodou ze studní varovala. Radnice teď musí objednat podrobnou analýzu, podle které experti určí další postup, jak zeminu a podzemní vody nebezpečných látek zbavit. Na některých místech překračují povolené limity až tisíckrát.

Starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS) se nechal slyšet, že řešením by mohly být vrty, které vodu odčerpávají, případně ředí, další alternativou je kompletní odtěžení. Kovoplast, kde byla i slévárna, už 17 let neexistuje a nemá ani nástupnickou organizaci. Peníze na odstranění staré ekologické zátěže chce město ve spolupráci s krajem ještě letos získat u Evropské unie.

Radnice by chtěla zasaženou lokalitu vyčistit do konce příštího roku.