Jenišov odmítá megalomanskou bytovou výstavbu v obci

Karlovy Vary - Do Jenišova, malé satelitní obce u Karlových Varů, dorazil ruský investor s cílem postavit tam domy pro šest set lidí. Proti megalomanskému plánu, jak mu říká jenišovský starosta, jsou kromě něj i všichni zastupitelé, místní obyvatelé a dokonce i územní plán. Sám starosta je rozhodnut zabránit tomuto plánu stůj co stůj. Investor je ale přesvědčen, že stavební úřad v Karlových Varech rozhodne pro něj.

V šesti domech na okraji obce, která je předměstím lázeňského města, má být více než dvě stě bytových jednotek. „Nemáme školu, nemáme školku. Samozřejmě nemáme vůbec žádný kulturní dům, nějaký veřejný prostor, kde by se občané mohli scházet,“ vypočítává starosta Jenišova Ivan Truksa.

Lidé, kteří si na klidném předměstí Karlových Varů postavili rodinné domy, čtrnáct metrů vysoké stavby ve svém okolí nechtějí. „Jsou značně vyšší než okolní budovy. Budou tak pochopitelně stínit okolním stavbám,“ říká právní zástupce Jenišova Michal Bureš. „Nesouhlasím s tím. Zničí to hodnotu nemovitosti,“ dodává obyvatelka Jenišova Jana Veselá.

Novou zástavbu zastupitelé Jenišova odmítli. Investor ale říká, že předběžná stanoviska odborníků stavbě nebrání. „To posoudí stavební úřad,“ odpovídá investor Vladimír Vasilijev na otázku, zda stavba není proti územnímu plánu obce.

Jednání, na kterém stavební úřad a zástupci Jenišova debatovali o problému, bylo sice veřejné, novináře s kamerou tam ale úředníci nepustili. „Jednání nebylo důležité,“ odbyl úředník karlovarského magistrátu žádost redaktora ČT, aby mohl být přítomen jednání. „Jednalo se o veřejné jednání ke stavebnímu řízení v přenesené působnosti a dle stavebního zákona správní orgán rozhodl z tohoto jednání vyloučit média,“ vysvětlil opatření mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál.  

Podle mluvčího magistrátu teď stavební úřad posoudí připomínky občanů a rozhodne, jestli výstavbu povolí. Starosta je však připraven obyvatele Jenišova bránit, třeba i u soudu.