Postel pro mámu budují v Lipníku nad Bečvou

Lipník nad Bečvou - Postel pro mou mámu - to je název projektu, který má pomoci dětem z Dětského domova v Lipníku nad Bečvou. Domov chce v rámci rekonstrukce hospodářské budovy vystavět byty, které by mohli využívat rodiče dětí, když za nimi přijedou na návštěvu, aby mohli se svými dětmi strávit co nejvíce času. Podle ředitelky domova jde v republice o unikátní projekt. Fungovat má začít do dvou let.

Markéta a její tři sourozenci jsou z Ostravy a v dětském domově v Lipníku nad Bečvou žijí už 3 roky. Své rodiče vídají šestkrát do roka. Markéta říká, že si už mnohokrát představovala, že by s nimi rodiče v domově občas zůstali i přes noc: „Jsme tu čtyři sourozenci a myslím si, že bysme byli rádi, kdyby tu za námi jezdili a mohli tu přespat. Hlavně kvůli mému mladšímu bráškovi.” Všem dětem by se líbilo, kdyby mohly s rodiči strávit více než jediný den.

Jejich sny by jim mohl splnit právě projekt s názvem Postel pro mou mámu. Ředitelka domova říká, že jeho smyslem je, aby děti trávily co nejvíce času se svými rodiči nebo pěstouny, a to hlavně o prázdninách. „V prázdninovém období dochází k tomu, že některé děti odjíždějí domů a některé děti domů neodjíždějí. A my bychom chtěli, aby ty, které u nás zůstávají, měly možnost se o prázdninách se svými rodiči setkat,” vysvětluje ředitelka domova Marie Slámová.

Ubytování pro rodiče vznikne přestavbou stávající hospodářské budovy na tři garsoniéry. Ty poslouží také jako chráněné bydlení pro děti, které po dosažení plnoletosti dětský domov opouštějí, ale nemají zatím kam jít. Jedním z adeptů na nové bydlení je šestnáctiletý gymnazista František. Za dva roky bude plnoletý a chce studovat vysokou školu: „Určitě bych přivítal to, že bych mohl být v domově i po dobu studia na VŠ.”

V Dětském domově v Lipníku nad Bečvou žije 24 dětí od 12 do 22 let. Čtyři z nich už jsou plnoleté a možná právě oni budou prvními dočasnými obyvateli nových garsonek.