V Jihočeském kraji pojede více osobních vlaků

České Budějovice - Železničáři začínají posilovat regionální dopravu. V Jihočeském kraji vůbec poprvé za posledních 5 let neredukují tyto spoje, ale naopak zvyšují jejich počet. Po tratích se od příští neděle nově rozjede několik souprav. Důvod: zájem cestujících o železniční dopravu roste. O zavedení nových vlaků žádají také obce.

Železničáři upravili jízdní řády především na trati, která propojuje Veselí nad Lužnicí, Třeboň a České Velenice. Některé spěšné vlaky zrušili a nahradili je osobními, které zastavují ve všech stanicích. Posunuli také odjezdy ranních a posledních nočních spojů.

„Ráno zajišťujeme návoz lidí do zaměstnání a do škol zhruba na půl osmou a v odpoledních hodinách jezdí vlaky v hodinových intervalech v obou směrech,” doplňuje ředitel odboru osobní dopravy ČD v Jihočeském kraji Jiří Kafka. „Požadavek ze strany obcí na to, aby se jízdní řád od základu přeorganizoval, byl poměrně intenzivní,” myslí si starosta Českých Velenic Jaromír Slíva.

Také na Volarsku a Vltavotýnsku se nově rozjedou tzv. školní vlaky. Jejich zřízení požadovaly obce ležící na tratích. „Vždycky je to o kompromisu, to znamená, že vyhovět se dá osmdesáti, devadesáti procentům všech připomínek,” uvedl vedoucí odboru dopravy na Krajském úřadu Jiří Klása.

Na jihu Čech je 19 regionálních tratí. Na třetině z nich dopravci od 10. prosince, kdy se mění jízdní řád, posílí spoje. Na dalších zůstane provoz bez zásadních změn. Podle náměstka generálního ředitele Českých drah Jiřího Koláře si cestující opět našli cestu na nádraží.

Provoz naopak museli přepravci zpomalit na hlavní trati mezi Prahou a krajským městem, a to kvůli plánované stavbě železničního koridoru. Největší železniční dopravce v kraji denně vypraví přes 500 vlaků, které přepraví více než 40 tisíc lidí.