Účastnící soutěže rádia v Českých Budějovicích se málem ušlapali

České Budějovice - Při soutěži soukromého rádia v Českých Budějovicích musela v úterý odpoledne záchranná služba ošetřit 28 zraněných lidí, mezi nimiž byly i děti. Desetiletou dívku odvezli záchranáři ve vážném stavu do nemocnice. Policie nyní událost prověřuje. Lidé se zranili v davu poté, co soukromé rádio vyhlásilo na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích akci s názvem Vysypeme přímo mezi vás 100 tisíc korun. Účastníci akce se kvůli penězům málem ušlapali. Rodiče zraněných dětí teď připravují hromadné trestní oznámení na pořadatele akce.

Poranění lidé utrpěli podle ředitele jihočeské záchranné služby Marka Slabého většinou zhmoždění trupu a končetin. „Děs samozřejmě vyvolává věková struktura zraněných,“ uvedl ředitel záchranné služby s tím, že mezi zraněnými bylo nejvíce dětí a také mladých lidí, všichni ve věku od devíti do 31 let. Kromě asi dvou zraněných byli všichni hospitalizováni v nemocnici, uvedl ředitel. Vážně zraněná holčička leží na dětské jednotce intenzivní péče.

Záchranáři, kteří se na náměstí sjeli, přirovnávají zásah k hromadnému neštěstí. Na místě zasahovalo sedm lékařských posádek, které se na náměstí opakovaně vracely. Zástupci rádia se odmítli ke včerejší akci vyjadřovat, distancovala se od ní i radnice.

„Akce začala v 15:00, zúčastnilo se jí asi 1000 občanů. Veřejný pořádek byl zajišťován ze strany městské policie v Českých Budějovicích a pořadateli soukromé ochranné služby. Akce nebyla policii hlášena. My jsme na místě byli z vlastní iniciativy a situaci jsme monitorovali,“ komentovala situaci mluvčí českobudějovické policie Regina Tupá.

Právě práci Policie ČR pochválil českobudějovický primátor Jura Thoma, na místě prý bylo asi deset strážníků, kteří se vrhali do davu a vyhledávali zraněné. Podle primátora naopak zcela selhala pořadatelská služba a také městská policie: „Rozhodl jsem o okamžitých personálních změnách, spočívajících v okamžitém odvolání úřadujícího velitele směny.“

Asi tisíc lidí se sešlo na náměstí v Českých Budějovicích na akci soukromého rádia
Zdroj: ČT24