Díky ultimátu zmizely z Předlic desítky tun odpadu

Ústí nad Labem - Ultimátum, které dala ústecká radnice lidem v Předlicích, zabralo. Z problémové čtvrti, kde žijí převážně Romové, zmizelo za tři týdny přes sto tun odpadu. Magistrát lidem pohrozil, že pokud si sami neuklidí, přijdou o příspěvky na bydlení a v krajním případě i o děti. Reakce tamních Romů byla nečekaně rychlá. Po kompletním úklidu přijde na řadu plošná deratizace.

Hromady odpadků až do výše půldruhého metru ještě před třemi týdny hyzdily ulice v největším ústeckém ghettu, v Předlicích. Teď už je v řadě domů i jejich okolí čisto. Radnice totiž pohrozila místním lidem i majitelům domů sankcemi od vysokých pokut, přes odebrání příspěvků na bydlení a v krajním případě i odebráním dětí a uzavřením nevyhovujících domů. A ultimátum zabralo. Z Předlic už zmizelo 120 tun odpadu. „Báli jsme se, aby nám nevzali děti,“ přiznává jedna z obyvatelek problémové čtvrti. „My jsme doma nepořádek nedělali, běžte se k nám podívat,“ vybízí další z místních Romů. „Ten tvrdý krok byl nezbytný, protože situace z epidemiologického a hygienického hlediska už přesáhla veškerou únosnost,“ konstatuje mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek. „My jsme v těch odpadcích asi před měsícem nafotili a zachytili i potkany,“ dodává Dagmar Nebáznivá z Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem.

Jenže radnice naráží na další problém. Předlické domy často mění majitele a řadu z nich se úředníkům vůbec nepovedlo sehnat. „Podle našich informací šlo o spekulativní nákupy těch nemovitostí, jejichž účelem bylo získat úvěry od bank. Podle toho ta správa také vypadá,“ říká Jan Černý z nadace Člověk v tísni.

V řadě domů i v jejich okolí tak odpadky stále jsou. „Někteří majitelé se na adrese nezdržují, možná se před námi i skrývají. Pokud to budou dělat dál, tak město uklidí jejich domy na své vlastní náklady a pak jim to naúčtujeme,“ zdůrazňuje Milan Knotek.

A radnice předlické občany varuje, že v kontrolách rozhodně nepoleví. „Kontroly budou pokračovat, a to nejen v Předlicích,“ slibuje na závěr Milan Knotek. Podle hygieniků je totiž kompletní úklid odpadu mimořádně důležitý. Jen po něm může na řadu přijít také plošná deratizace.