Jihočeští policisté dopadli zloděje dřeva

Prachaticko - Nejméně šet set metrů krychlových dřeva ukradli od letních prázdnin dva muži z Prachaticka. Stromy káceli a kradli pomocí těžké techniky. Policie je dopadla a hrozí jim až osm let vězení. Krádeže v lesích podle jejich majitelů souvisí s nedostatkem dřeva a rostoucí cenou.

Nejlevnější způsob topení nebo přitápění, navíc z obnovitelných zdrojů. To je, podle šumavských starostů a dřevařských firem, hlavní důvod výrazně rostoucího zájmu o palivové dřevo. Tvrdí, že za poslední čtyři roky se až zdvojnásobil. Vyšší zájem je podle nich i například ze strany papíren. Právě na nedostatek dřeva reagovali i zadržení zloději. „Při krádežích používali těžkou techniku, buď přijeli na místo a kus lesa pokáceli, anebo brali už připravenou dřevní kulatinu ze skládek,” uvedla mluvčí prachatické policie Dagmar Vymětalová.

Podle oslovených starostů se situace na trhu s palivovým dřevem už spíše stabilizovala. Například starostka Stožce Zdeňka Lelková potvrdila, že přibylo lidí, kteří topí uhlím, nebo těch, kteří kupují dřevo od neznámých prostředníků.

Zatím nejzávažnější případ krádeže dřeva zaznamenala policie a ochránci životního prostředí u Trhových Svinů. Zatím neznámí pachatelé v chráněném území vykáceli přes 180 vzrostlých dubů. „Policisté případ nadále šetří; v současné době budou k vyšetřování muset přibrat znalce z oboru životního prostředí,” prohlásila českobudějovická policejní mluvčí Lucie Ptáčková. I přes zadržení dvou významných zlodějů se policisté i správci a majitelé lesů na Šumavě chtějí na problém krádeží dál zaměřovat.

Jednoho zloděje stíhají kriminalisté na svobodě, druhý je v policejní cele. Za krádeže velkého rozsahu jim teoreticky hrozí až osm let vězení