Na Ralsku se zvýšily ceny tepla

Ralsko - V Ralsku se rozhořel spor ohledně ceny tepla, která je tu jedna z nejvyšších v Česku. Gigajoul vyjde na necelých tisíc korun. Kvůli vysoké nezaměstnanosti nemají lidé z čeho zaplatit několikatisícové, v některých případech dokonce desetitisícové doplatky. Ze situace viní nejen dodavatele tepla, ale také místní radnici. Podle radnice ale nikdo s tak vysokými splátkami nepočítal.

Teplo funguje jako luxus, který si lidé nemohou dovolit. V městských bytech v Kuřívodech na Ralsku vyjde vytopení garsonky o třiceti metrech čtverečních na třicet tisíc korun ročně. „Do loňského roku jsme vůbec takové částky nedopláceli, ještě jsme dostávali peníze zpět, takže z čeho vznikla tahle částka tento rok, vůbec nemůžeme pochopit,“ vyjadřují se obyvatelé městských bytů.

Městské domy zásobuje teplem liberecká firma Lenoxa. Po debatě s nespokojenými odběrateli se její zástupce odmítl k problému vyjádřit. Lidé viní nejen Lenoxu, ale také radnici, která s firmou uzavřela smlouvu o dodávkách. Lenoxa pak ve čtyřech městských domech vybudovala lokální kotelny za 7,5 milionu korun, a to na leasing. Právě kvůli splátkám jsou prý ceny tepla v Ralsku tak vysoké. Obyvatelů se ale před podpisem smlouvy nikdo na nic neptal. „Lenoxa si podle mého osobního názoru odstavila konkurenci a nasadila ceny, se kterými dávno počítala,“ řekl obyvatel Ralska Vít Veselý.

„Spotřeba tepla v gigajoulech je nízká, takže vlastně cena za gigajoule nám narůstá silně, a když to rozklíčujeme všechno, tak zjišťujeme, že se největší měrou tam podílí splácení leasingu,“ podotkl starosta Ralska Jindřich Šolc. Jakým způsobem Lenoxa vypočítává ceny, teď bude kontrolovat energetický regulační úřad. Než padne verdikt, nemusejí lidé faktury za teplo platit. Lenoxa dodává teplo také obci Rovná na Sokolovsku. I tam je velká nezaměstnanost a lidé mají problém vysoké ceny platit. Spor tam došel až tak daleko, že firma celou obec od tepla odstřihla.