Hvězdárna na Kleti má nové obyvatele - veverky

Jižní Čechy - Astronomové a veverky spolu žijí v harmonii. Vyplynulo to z pozorování, které před pěti lety zahájili hvězdáři z observatoře na jihočeské Kleti. Sami za tímto účelem natočili a nafotili stovky snímků veverek. Výzkum teď ukončili, nejlepší fotografie vystavují v českobudějovickém planetáriu.

Když před pěti lety odcházel po celonočním pozorování astronom Miloš Tichý spát, uviděl za oknem hvězdárny několik veverek - tehdy pořídil jejich první snímky. Dnes jich má několik stovek. S kolegy při nevědeckém výzkumu zjistili, že je veverky pozorují. „My opravdu děláme naši vědeckou práci, planetky a komety, a veverky máme jen jako takové zpestření,” dodává s úsměvem Tichý.

Z výsledků pětiletého monitorovacího programu podle astronomů vyplývá, že veverek na Kleti přibývá. Podle ředitelky planetária Jany Tiché se jich teď v okolí hvězdárny pohybuje asi desítka. Většině z nich proto dali jména: „Máme tady velkou tlapku, malou tlapku, melíra, tvařůžka…,” vyjmenovává Tichá.

Jihočeští hvězdáři byli podle svých slov tímto živočišným druhem tak fascinovaní, že po něm pojmenovali i jednu z objevených planetek. „Planetka se jmenuje latinským názvem veverek Scirrus a má právě připomínat veverky, které žijí kolem různých hvězdáren,” říká Jana Tichá.

Jihočeští astronomové přiznali, že je k podobnému výzkumu inspirovali kolegové z jihovýchodní Arizony. Americká vláda tam povolila výstavbu hvězdárny pouze s podmínkou, že její provozovatelé zajistí sledování výskytu veverek.

Veverky budou v planetáriu do konce letošního roku, část fotografií pak astronomové přesunou přímo na kleťskou hvězdárnu.