LDN v Roudnici nad Labem se rušit nebude

Roudnice nad Labem - Sedmapadesát milionů korun investovala postupně Roudnice nad Labem do zařízení, které  městu přitom vůbec nepatří. Vyšlo totiž najevo, že tamní léčebna dlouhodobě nemocných je státní. Drahý omyl způsobilo podle starosty Roudnice bývalé vedení města. Úřad pro zastupování státu je ochoten léčebnu radnici věnovat, požadoval však záruky, že město nevyužije majetek jinak. V současné době je však už jisté, že obavy ze zrušení léčebny byly liché.

Vleklá nemoc - to je diagnóza, kvůli které lidé obvykle končí v léčebně dlouhodobě nemocných. V Roudnici nad Labem však trpí podobnými problémy léčebna samotná. „Byl to šok, celou dobu jsme mysleli, že LDNka je majetkem města,“ uvedl starosta Roudnice nad Labem Josef Bakeš (nez.). Léčebny dlouhodobě nemocných se po roce 1989 obvykle převáděly na kraje nebo města. V Roudnici ale chybně sepsali smlouvu o převodu majetku, proto LDNka zůstala státu. Na to se však přišlo až po letech. „Hospodářskou smlouvou došlo k přepisu tohoto majetku na město, tato organizace však vznikla až později. To znamená, že smlouva byla od samého počátku neplatná,“ prohlásila ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Ústí nad Labem Helena Brožovská.

Starosta Bakeš tvrdí, že na vině jsou lidé z okolí bývalého starosty a současného zastupitele Zdeňka Kubínka: „Je to na trestně právní odpovědnosti bývalých vedení, která s tím nic nečinila.“ Zastupitel a bývalý starosta Zdeněk Kubínek (ODS) však nesouhlasí: „Pan Bakeš byl radní, a tedy byl i součástí vedení města. Já jsem dělal vše, aby se LDNka stala vlastnictvím města.“

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Úřad pro zastupování státu je ochoten léčebnu radnici věnovat, chce ale záruky, že léčebna zůstane léčebnou. „Stát chce garanci nezcizitelnosti po dobu minimálně deseti let, že město nevyužije tento majetek jiným způsobem,“ dodala Helena Brožovská.

Jedno je ale jisté už nyní: obavy ze zrušení léčebny dlouhodobě nemocných jsou liché.