Obyvatele Osic trápí popraskané domy

Osice - Popraskané domy po stavbě dálnice D11 trápí obyvatele obce Osice na Královéhradecku. Způsobila to těžká technika, lidé tedy žádají po Ředitelství silnic a dálnic kompenzace. To je sice přislíbilo, ale lidé už na ně čekají příliš dlouho. Jeden z nejvíce poškozených domů patří Stanislavu Valáškovi. Popraskané zdi jsou v každé místnosti. Majitel objektu říká, že by dům opravil, ale někdo to musí zaplatit.

Obyvatelé Osic spočítali, že když se nedaleko jejich obce začala stavět dálnice, projelo po obecní silnici denně až 400 nákladních aut. Ředitelství silnic a dálnic se zodpovědnosti za stav některých osických domů nevzdává a je připravené škody zaplatit. Samotnou opravu si ale obyvatelé budou muset zajistit sami.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková se nechala slyšet, že každému domu připadne na základě znaleckého posudku rozpočet na opravu a s vlastníkem domu bude uzavřena smlouva o finančním vypořádání. Finanční vypořádání mezi majiteli poškozených domů a silničáři by podle mluvčí Vápeníkové mohlo proběhnout do konce tohoto roku.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)