Letošní počasí přineslo rekordní návštěvnost hradů a zámků

Hluboká nad Vltavou - Jihočeští památkáři si pochvalují letošní počasí. Největší radost jim vesměs udělal deštivý srpen a mimořádně teplý a slunečný podzim. Právě tento víkend pro ně končí hlavní sezóna a začínají počítat, kolik lidí k nim letos přišlo. Například v Českém Krumlově už vědí, že překonali historický rekord v návštěvnosti.

Sezónu v Hluboké nad Vltavou dnes symbolicky uzavřely slavnostní fanfáry a desítky kostýmovaných průvodců. Zámek bude sice otevřený až do úterý, už dnes ale pokladní spočítali, že letos přišlo nejméně o patnáct tisíc lidí víc než loni. Hlavními důvody jsou podle kastelána Miroslava Pavlíčka rozšíření prohlídkových tras a také počasí, které letos k návštěvě zámku přímo vybízelo.

Podle Patrika Červáka z Národního památkového ústavu byl začátek letošní sezóny velmi rozpačitý. Památkáře zaskočila už dlouhá zima, ale i velká červencová vedra. „Naopak krásný podzim teď v září a říjnu spravil ta čísla,” dodává. Podobně vzpomíná ne sezónu Pavel Slavko ze zámku v Českém Krumlově: „Kromě měsíce července, kdy byla tropická horka, kdy jsme zaznamenali mírný pokles, tak každý měsíc od dubna do června naznačuje, že návštěvnost byla překonána a bylo překonáno i maximum z loňského roku.”

Většina z objektů spravovaných jihočeskými památkáři po tomto víkendu otevře znovu až v dubnu. S celoročním zpřístupněním nejatraktivnějších objektů, o což usilují například starostové, správci hradů a zámků spíše nesouhlasí. Obávají se zimy a vlhka, které ničí vzácné interiéry.

Mimořádným prohlídkám za zvýšené vstupné se ale nebrání. Pro některé památky je tak uzavření opravdu jen symbolické. Například Hluboká zůstane uzavřena jen asi tři týdny, už koncem listopadu tady začínají mimořádné adventní prohlídky.