Dopravní podnik v Plzni: Revizoři zřejmě přijdou o práci

Plzeň - Dopravní podnik v Plzni už nebude mít své revizory. Vedení rozhodlo, že kontrolovat pasažéry MHD bude soukromá firma. Zaměstnanci a odboráři s tím nesouhlasí. Podnik se sice podle nich zbaví administrativy spojené s vymáháním pokut, připraví ale o práci své dlouholeté zaměstnance.

Přechod na nový systém kontroly cestujících je podle slov ředitele Plzeňských městských dopravních podniků nezbytný. Dlouhodobě se totiž nedaří vymáhat pokuty od cestujících, kteří za jízdu na černo neplatí. „Privátní firma nám může stejný rozsah služby poskytovat výhodněji, to znamená s větším výnosem,” argumentuje ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus.

Opatření kritizují odboráři. Tvrdí, že nový systém připraví stávající revizory o práci. Až kontrolu převezme soukromá firma, není jisté, že je zaměstná. „Při této činnosti – tedy provádění hromadné dopravy - máme právo na to, provádět vlastní kontrolu. To je stanovisko odborů,” říká předseda odborového svazu Plzeňských městských dopravních podniků Jaroslav Forejt.

Proti novému systému jsou i někteří politici plzeňského magistrátu. Sociální demokraté tvrdí, že jde o nebezpečný posun směrem k privatizaci celého dopravního podniku. Ekonomický náměstek Vladimír Duchek, který je zároveň členem dozorčí rady Plzeňských městských dopravních podniků, si to ale nemyslí: „Předpokládám, že ti z nich, kteří mají nějakou zkušenost s řízením firem, tak vědí, že outsourcing je naprosto běžná metoda řízení moderních firem.” „Jsme zásadně proti tomu, aby se firmy, které výrazně spoluvlastní město, privatizovaly,” říká ale Miroslav Brabec z kontrolního výboru plzeňského magistrátu.

Soukromá firma má zajišťovat práci 20 revizorů, kteří budou v prostředcích MHD chytat černé pasažéry. Cestující bez platné jízdenky zaplatí pokutu 600 korun. Pokud nezaplatí do deseti dnů, cena se vyšplhá na jeden tisíc.

Mezi revizory panuje nejistota a strach. Na kameru se žádný z nich nechtěl vyjádřit. Vedení podniku totiž zakázalo poskytovat médiím jakékoliv informace. Kdyby někdo toto nařízení porušil, dopravní podnik by s ním zrušil pracovní poměr.