Toulovcovy maštale jsou turistickým lákadlem

Proseč - Jedním z nejpozoruhodnějších míst v Pardubickém kraji, opředeným navíc tajemstvím, jsou takzvané Toulovcovy maštale, které se pro svou geologickou a přírodní rozmanitost staly chráněným územím. Přírodní rezervaci tvoří zajímavý labyrint pískovcových skalních útvarů v lesích u Proseče na Chrudimsku, jedná se o turisticky vyhledávanou lokalitu, překrásná příroda totiž doposud nebyla příliš poznamenána civilizací. Skalní útvary ukryté v lesích lemují strmé stráně a protékající říčky. Podle legendy tady kdysi dávno pobýval loupeživý rytíř Vavřinec Toulovec z Třemošné.

Pískovcové útvary protkané roklemi a kamennými uličkami, skály plné úžlabin a jeskyní mezi Prosečí, Budislaví, Borem a Novými Hrady - tak vypadají Toulovcovy maštale, které se tu formují miliony let. „V druhohorách, v období křídy, zde bylo moře a na dně se ukládaly vrstvy písku. Z toho vznikly zdejší pískovce a potom v dalších geologických epochách, v třetihorách a především ve čtvrtohorách, zde docházelo k intenzivnímu zvětrávání zemského povrchu,“ uvedl vedoucí krajského střediska AOPK Pardubický kraj Vlastimil Peřina.

Do přírodní rezervace vedou turistické stezky, skalní útvary ukryté v lesích lemují strmé stráně a protékající říčky. „Zřejmě nejzajímavější pro lidi je, že jsou poněkud izolovaní od ostatního světa, tady je klid a pohoda. Borové lesy, potůčky a skály přece jenom nějakou intimitu pro návštěvníky zaručují,“ poukázala Stanislava Češková z MÚ Proseč. Starosta města Martin Novák (nez.) podotkl: „Vytvořili jsme zde síť cyklostezek a přizpůsobili jsme tomu infrastrukturu. Jezdí sem lidé z Pardubického kraje, ale i z celé republiky.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

V zajímavých skalních soutěskách, alespoň podle legendy, pobýval kdysi dávno loupeživý rytíř Vavřinec Toulovec z Třemošné. „Bohatým bral a chudým dával. Jestli to tak opravdu bylo, to je ve hvězdách,“ poznamenal starosta Novák. Paní Češková dodala: „Podle legendy byl loupeživým rytířem, podle oficiálních pramenů to byl vážený občan města Litomyšle, který se zasloužil o postavení prvního městského špitálu.“

V oblasti Toulovcových maštalí se daří vzácným rostlinám a živočichům, ochránci přírody zmiňují mechy a lišejníky nebo raka říčního. „Obyvatelem velice skrytým, protože vylézá ze svých úkrytů především v noci, případně po dešti, je silně ohrožený mlok skvrnitý vyznačující se nápadným zbarvením. Je černý s výraznými žlutými skvrnami,“ doplnil ochranář Peřina.

Toulovcova, Borůvka a Terezka jsou tři rozhledny v okolí maštalí, které spojují cyklistické trasy, postavit je nechalo sdružení místních obcí. Při pěkném počasí jsou na dohled Krkonoše, Ještěd, Jeseníky i Beskydy. Přesný počet turistů, kteří do oblasti Toulovcových maštalí každoročně přijedou, se odhaduje jen těžko. Jenom počet prodaných vstupenek na rozhlednách představuje 20 tisíc návštěvníků.

Jedním z nejpozoruhodnějších míst v Pardubickém kraji, opředeným navíc tajemstvím, jsou takzvané Toulovcovy maštale.
Zdroj: ČT24