Českobudějovické letiště likviduje ekologickou zátěž po armádě

České Budějovice – Noví správci českobudějovického letiště likvidují časovanou ekologickou bombu, kterou zde zanechala armáda. Pomocí těžké techniky odborníci vyzvedávají obří zrezivělé nádrže, ze kterých vojáci čerpali pohonné hmoty přímo do stíhaček. Jihočeské letiště vlastní společně kraj a České Budějovice. Město ale žádné kompenzace od armády nedostane, podle primátora Juraje Thomy (ODS) se totiž při převodu letiště zavázali, že nemovitost přijmou tak, jak leží.

Noví správci cisterny postupně vyzvedávají a dělníci je rozebírají a likvidují. Po zásobnících zůstávají už jen větrací šachty a dvě betonové jímky. „Podařilo se nám zlikvidovat pět nádrží. Každá o velikosti 100 kubíků,“ dodal ředitel letiště Ladislav Oldřich. Práce za necelé dva miliony korun sledují i inspektoři životního prostředí. Mohlo by totiž dojít k proděravění nádrží a úniku zbytků ropných látek, což by bylo nebezpečné pro podzemní vody.

Náklady spojené s odstraněním zásobníků zaplatí podle zástupců kraje nový provozovatel. „Prostředky na likvidaci této ekologické zátěže rozhodně tuto společnost a budoucí existenci českobudějovického letiště nezatíží,“ domnívá se hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Nová společnost spravuje areál o rozloze 300 hektarů. Po armádě zde zůstalo i 130 staveb. Civilní provozovatel ale objekty ničit nehodlá, chce je začít pronajímat například jako sklady.