Diodové panely rozsvítí Cheb

Cheb – Prvním městem v Evropě, které začne v ulicích využívat světelné diodové panely, bude západočeský Cheb. Speciálně upravené sloupy mají oživit nově zrekonstruovanou pěší zónu. Radnice je navíc bude využívat i jako informační panely. Novinka je zatím ve zkušebním provozu. Architekti panely navrhli jako součást veřejného osvětlení. Do dnešního dne je využívali hlavně umělci – v galeriích v Berlíně nebo Londýně.

Starosta Chebu Jan Svoboda (ODS) říká, že jde o český nápad a jako hlava prvního města, které diodové panely bude používat, je na něj patřičně hrdý. Architekt Jaroslav Wertig prozradil, že největší inspirací byly umělecké instalace v muzeích nebo galeriích. Světelné pásy nabízejí řadu možností – od různých grafických motivů až po texty. Radnice je proto chce využívat i jako informační panely. Vylučuje ale jakoukoli komerční reklamu.

Panely by město rádo využilo k textovým informacím o akcích města, jak prozradila mluvčí Městského úřadu Cheb Martina Kuželová. „Zpočátku by se data nosila na flashdisku. Až vyřešíme technické problémy, tak se tam budou vkládat dálkově,“ upřesnil vedoucí informačních systémů Herbert Kovářík.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Čtyřmetrové panely a další moderní prvky se ale některým lidem na pěší zóně nelíbí. Kritici tvrdí, že se do města nehodí. Starosta však tvrdí, že historická část města zůstane zachována. Radnice má světelné panely zatím jen ve zkušebním režimu, jejich ostrý provoz včetně textových informací plánuje až za několik týdnů.