V Sezemicích někdo vybil skoro celou kolonii nutrií

Sezemice – Obyvatelé Sezemic na Pardubicku přišli o místní maskoty – nutrie říční, které žily volně v říčce Loučná. Sezemičtí je každý den krmili a na nutrie se jezdili dívat lidé ze širokého okolí. Nedávno ale někdo dvanáct nutrií zabil, zbyly tak už pouze čtyři. Místní obyvatelé jsou teď mnohem pozornější, poslední žijící nutrie chtějí zachránit.

Nutrie říční už žijí ve volné přírodě spíše výjimečně a právě řeka Loučná mezi takové výjimky patřila. V Sezemicích žily u zahrádkářské kolonie. „Dá se to považovat za hyenismus, protože si myslím, že to, co žije volně v přírodě, není třeba vybíjet,“ uvedl starosta Sezemic Bohuslav Kopecký. 

Místní tomu nemohou uvěřit, tvrdí totiž, že někdo zabíjel nutrie jen kvůli masu, které je navíc v obchodech velmi levné. Obyvatelé Sezemic prý mají podezření, kdo zvířata zabil. Sami ale uznávají, že to budou těžko dokazovat. „V tomto případě by se mohlo jednat o podezření z trestného činu týrání zvířat nebo poškozování cizí věci, za což hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ konstatuje mluvčí pardubické policie Markéta Mikešová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)