Vozíčkáři pomáhají s přípravou bezbariérových cest v Krkonoších

Harrachov (Semilsko) - V Krkonošském národním parku se hledají cesty, kudy mohou projet i vozíčkáři a procházet hůře pohybliví nebo starší lidé a rodiče s malými dětmi v kočárcích. Odborníci ze správy parku spolupracují při výběru bezbariérových turistických tras s handicapovanými. Dnes se s nimi vydali na cestu Mumlavským dolem z Harrachova ke Krakonošově snídani. Mluvčí správy parku Radek Drahný oznámil úmysl upravit pro vozíčkáře dalších devět tras a uvažuje se o 20 následujících.

„V té nabídce bezbariérových cest bychom chtěli mít cesty jak v údolích, tak na hřebenech. Naše zkušenosti říkají, že vozíčkář s doprovodem je schopen vyjet i na Sněžku,“ řekl pro ČT Drahný. Do konce roku bude podle něj jasné, zda správa parku obdrží přes milion korun z evropských fondů, o které žádala.

Do projektu patří vyhledání, zmapování a vyznačení cest pro vozíčkáře. Správa parku počítá také s vypracováním dokumentace na rekonstrukci turistických tras a některých svých informačních středisek. Plánuje v nich bezbariérové vstupy a toalety. Pracovníci správy našli deset cest, které se hodí pro handicapované turisty už nyní, a nemusí se výrazně upravovat. Informace o nich zanesou do map a uveřejní na internetu.

Reportáž Antonína Brunclíka (zdroj: ČT24)

Deset tras, kudy vozíčkáři projedou, zařadila správa parku do skupiny Top 10. Asfaltová cesta Mumlavským dolem ke Krakonošově snídani měří asi pět kilometrů a mírně stoupá. Kromě vozíčkářů využijí bezbariérových tras v Krkonoších také senioři nebo rodiče s malými dětmi a kočárky.