Supermarket místo České Besedy v Bílovci nechtějí

Bílovec - Obyvatelé Bílovce podepisují petici proti demolici budovy České Besedy ve městě: má ji nahradit obchodní centrum. Jde přitom už o třetí pokus radních najít pro tuto stavbu místo. O tom jestli vyroste v Bílovci další supermarket nebo bude budova České besedy využita jinak rozhodnou zastupitelé na některém ze svých příštích zasedání.

Česká beseda, ve které se v původně sudetském Bílovci scházeli čeští občané, je pro některé obyvatele města důležitou historickou památkou. S její případnou demolicí nesouhlasí a sepsali proti ní petici.

S jejich názorem se ztotožňují také představitelé Matice slezské, kteří podpořili autory petice otevřeným dopisem starostce města Bílovce. „My to považujeme za neúctu k historii, protože ten dům vznikl z finančních prostředků jednotlivců i odborů, kteří byli organizováni v Matici opavské. Byl takovým centrem kulturního života v Bílovci,“ shrnuje předseda ústředního výboru Matice slezské Vlastimil Kočvara.

V současné době je v objektu školní jídelna a družina. „Denně sem dochází 256 dětí na oběd a přecházejí dvakrát hlavní komunikaci,“ říká ředitel ZŠ a MŠ T.G.M. v Bílovci Norbert Nosek.

Firma, která má o koupi České besedy a přilehlých pozemků zájem, přišla s návrhem postavit pro děti novou školní družinu na bezpečnějším místě. Radnice by tak mohla vyřešit dva problémy najednou - neúnosnou situaci školní družiny i uvolnění pozemku pro stavbu obchodního centra. „To je provotní cíl a jedině za těchto podmínek je možné vůbec dále o této myšlence hovořit,“ zdůrazňuje bílovecká starostka Sylva Kováčiková (SNK - ED).

Autor petice Petr Zátopek má o dalším osudu budovy jasno: "Město Bílovec by se mělo spíš snažit dát sem nějakou pamětní desku, aby toto místo bylo chráněno. A ne, že přijde nějaký investor, ukáže balík peněz a bude se něco bourat.

Vydáno pod