Vodohospodáři vypouští plumlovskou přehradu kvůli sinicím

Prostějov - Vodohospodáři dnes po poledni začali vypouštět plumlovskou přehradu a příští rok se chystají odbahnit její dno. Tímto krokem mají sebrat živnou půdu sinicím, které pravidelně znemožňují koupání v přehradě a užívání vody. Správce nádrže, kterým je Povodí Moravy, se dohodl na potřebném financování s ministerstvem zemědělství.

Každý den klesne voda o 20 cm a půjde-li vše podle plánu, každý týden by měla ubýt voda o 1,5 metru, dno by se při stanoveném tempu mělo ukázat zhruba za 7 týdnů. „Již v sobotu započal záchranný transfer živočichů v řece Hlučele pod přehradou, ve chvíli, kdy začneme upouštět vodu v samotné přehradě, zahájíme transfer také tady,“ popsal situaci pro ČT generální ředitel Povodí Moravy Libor Dostál. Dodal, že půjde především o ohrožené a chráněné druhy živočichů, které odbornící převezou do vybraných lokalit.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

Dostál řekl, že počátkem října předají vypuštěnou nádrž stavební firmě, která má čištění dna na starosti. Samotné stavební práce ale začnou až na jaře 2010. Při čištění se počítá s vybráním přibližně čtvrt milionu kubických metrů zeminy, která bude využita na zemědělských plochách v okolí nádrže. Podle plánovaného harmonogramu by měli vodohospodáři znovu začít napouštět přehradu z jara roku 2011, aby již v létě toho roku byla využitelná.

Generální ředitel Povodí Moravy Libor Dostál: