V Opařanech se konala konference dětských psychiatrů

Opařany – V České republice jsou tři dětské psychiatrické léčebny – v Lounech, Velké Bíteši a Opařanech. Opařanské zařízení je počtem lůžek největší a také nejstarší. Psychiatričtí odborníci se sem o víkendu sjeli na XV. opařanské dny, dvoudenní celostátní odbornou konferenci (18. a 19. září), jejíž letošní ročník byl součástí vládní kampaně STOP násilí na dětech.

Podle odborníků je dětská psychiatrie v Česku stále nedoceněná a ke světové úrovni má kvůli nedostatku peněz ještě daleko. I když dětí a mladistvích s psychickými problémy a poruchami přibývá, léčebny jsou v České republice stále jen tři.

Opařanské dny mají více zaměřit pozornost na psychiatrickou léčbu dětí, ať už jde o poruchy vývojové, nebo zapříčiněné týráním a zneužíváním. Proto záštitu nad projektem převzal i ministr pro lidská práva Michael Kocáb a tématicky ho propojil s vládní kampaní upozorňující na násilí páchané na dětech. „Násilí na dětech může vygenerovat přímo psychickou nemoc, nebo pokud je predispozice, tak i vysokým způsobem akcelerovat,“ vysvětlil Kocáb.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

V opařanské léčebně bylo od jejich vzniku hospitalizováno na 29 tisíc dětských pacientů, ročně tu ošetří přibližně 600 dětí. „Psychiatrický zásah a to, že se opravdu správně léčí, pomůže celému okolí,“ podporuje zařízení v další činnosti i ambasadorka vládní kampaně Ester Janečková.