Pardubice prodaly nevymahatelné dluhy, podle některých lacino

Pardubice – Pardubická radnice se rozhodla prodat soukromé společnosti více než patnáctimilionový balíček městských pohledávek. Jde o dlouhodobě nevymahatelné dluhy, radnice však za balíček dostane pouhých 610 tisíc korun. Část zastupitelů města je přesvědčena, že je to příliš málo. Město však chce i několik let staré dluhy prodat, protože nemá možnost účinně vymáhat. Opozice na magistrátu ale tvrdí, že město na celém prodeji prodělá jen proto, že v minulosti nebylo schopné dluhy efektivně vymáhat.

Radnice v Pardubicích vzdává dlouholetý boj s neplatiči, obětuje 15 milionů na papíře za 610 tisíc korun v hotovosti. Třeba i 15 let staré pohledávky se nepodařilo úspěšně vymáhat. Nejvíce dluží lidé za byty. „Nákladnost vymáhání je tak veliká, že se ani nevyplatí,“ uvedl náměstek primátora Pardubic Jan Kislinger (ODS). Trpělivost došla i většině městských zastupitelů, podle nich je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. „Já osobně bych se toho zbavil,“ tvrdil už v červnu radní Jan Linhart (SZ).

Jiným zastupitelům se ale prodej nelíbí, podle nich je pro město nevýhodný. „V porovnání s patnácti miliony je 600 tisíc relativně směšná částka,“ prohlásil zastupitel města Jindřich Tauber (ČSSD). Náměstek Kislinger však dodal: „Nabídky se pohybují v řádech statisíců a nepředpokládám, že by se to změnilo na miliony.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Opoziční zastupitelé tvrdí, že město na celém prodeji prodělá jen proto, že nebylo schopné dluhy efektivně vymáhat. „Městští úředníci měli tlačit na dlužníky, aby dluhy platili. V některých městech to jde,“ trvá na svém Jindřich Tauber. Jan Kislinger ale nesouhlasí: „Veřejná správa si určitě nemůže dovolit nějaké netradiční metody.“

I přes špatné zkušenosti s vymáháním dluhů bude město postupovat dále běžnou cestou – tedy formou upomínky a v krajním případě exekuce.

Budova pardubického magistrátu
Zdroj: ČT24