Hradecký kraj nemá peníze na opravy památek, na nová auta ano

Hradec Králové – Královéhradecký kraj zastavil vyplácení příspěvků na opravu památek, na kulturu a občanské aktivity v celkové výši 20 milionů korun. Chybějí mu peníze kvůli devadesátimilionové dotaci, kterou poskytl zadluženým nemocnicím. Přestože na granty není, čtyři miliony na nákup nových aut pro hejtmana a radní se v krajském rozpočtu našly. Žadatelé, kteří mají grant schválený, ale peníze dosud nedostali, začínají krajský úřad obvolávat. Zatím však pouze čekají.

Mezi desítkami příspěvků, jejichž výplatu kraj zastavil, je 75 tisíc korun na opravu hradeckého židovského hřbitova, 100 tisíc na rekonstrukci varhan v kostele v Kuklenách nebo 100 tisíc na střechu kostela v Plotištích. „Situace je zvlášť složitá, protože granty již byly přislíbeny a nyní stojíme před velkým problémem rozběhnutých oprav, které z velké části nejsou finančně kryty,“ uvedl generální vikář Biskupství Královéhradeckého Tomáš Holub. Mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi k tomu poznamenal: „Vyplácení těchto grantů je naplánováno do konce roku. Počítá se s tím, že vyplaceny budou.“

Podle náměstka hejtmana Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) zastavil výplatu grantů za dvacet miliónů, které v květnu schválili zastupitelé, vedoucí odboru financí Nejedlý: „Usnesení zastupitelstva je pro krajský úřad závazné a pan Nejedlý je povinen se tímto usnesením řídit. Pokud pozastavil podepisování smluv v této věci, překročil své pravomoci.“ Vedoucí ekonomického odboru KÚ Hradec Králové Miloslav Nejedlý však nesouhlasí: „Mám rozpočtovou díru více než 100 miliónů a jestli se tedy přibrzdily určité platby, je to zcela legitimní způsob. Museli jsme dát všechny peníze do zdravotnictví.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Na granty kraj nemá, pro sebe však politici peníze našli. Koupili si devět nových vozů za 4 miliony, včetně pěti Octavií i pro soukromé potřeby hejtmana a radních. Dva z vozů jsou luxusní dvoulitrové modely, každý za téměř 600 tisíc korun. „K obměně vozového parku došlo, protože ji naplánovalo již minulé zastupitelstvo,“ vysvětlil krajský mluvčí Dioszegi.

Žadatelé, kteří mají grant schválený, ale peníze dosud nedostali, začínají krajský úřad obvolávat. Odpověď na otázku, kdy peníze dostanou, však zatím nedostali.