Děti v jihočeské metropoli proměnili asfalt v louku

České Budějovice - V rozkvetlou louku plnou motýlů, moře s delfíny, prales se slony i příjemnou krajinu s roztodivnou florou a faunou se dnes změnila Krajinská ulice v centru Českých Budějovic. Téměř tři stovky dětí z jihočeských škol se tu svým malováním po více než 500 metrech čtverečních afaltové plochy na téma Zvířata a příroda snažily o nový český rekord.

„Jde vlastně o plochu 508 metrů čtverečních. To je rekord, který bude zapsán do české knihy rekordů,“ zhodnotil pro ČT dvouhodinové dílo dětí Luboš Rafaj z pelhřimovské Agentury Dobrý den, který dílo zanese do databanky českých rekordů. Podle něj je autorů díla 276, spotřebovali 110 kilogramů kříd o šesti barvách. Obraz je velký 141 krát 3,6 metru. Podíleli se na něm školáci ze základních škol v Českých Budějovicích, Strakonicích, Táboře, Nových Hradů a z Jindřichova Hradce.

Malovacích rekordů je v Česku podle Rafajových slov hodně, ale každý z nich je v něčem unikátní. V databance je třeba vláček, který je delší než českobudějovický obraz, ale dělalo ho také víc dětí a vagonky nebyly vybarvené. Na jiném konci republiky zase malovalo obraz 16 výtvarníků po dobu pěti dnů.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

V Budějovicích se sešly celé třídy dětí, nejen ty výtvarně nadané. Ze svého díla měly patřičnou radost. Pomalovaná byla nejen ulice, ale také školáci. Barevný svět bude vidět do té doby, než zmizí pod koly aut nebo ho nesmyje déšť.